Author Topic: Vodostaji i protoci crnogorskih rijeka  (Read 8325 times)

Offline ehtelion

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
Re: vodostaji i protoki crnogorskih reka
« Reply #75 on: April 21, 2011, 00:33:05 »
Da li treba razmisljati vec sada da se apeluje na potrosace da koriste vodu pametno jer je ovo do sada bila veoma susna godina (a priblizavamo se periodu kad ima najmanje padavina u toku godine) i moguce da ce vodoizvorista imati manje vode u odnosu na prosjek?! Vjerovatno nema podataka koliko padavine u toku godine uticu na protok i kapacitete vodoizvorista tokom susnog perioda.

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #76 on: April 21, 2011, 18:03:02 »
Bice ovo sušno ljeto. Mislim na izvore. Ja ne strahujem za sebe, jer sam spojen na glavni vod  :109:
A ove kupovne ce biti za piće.
Što se tiče apela, mislim da to nema efekta.. ovaj narod kad god je neki apel u pitanju , njemu proradi neki inat, pa radi suprotno, iako zna da svima steti. To mu je i motiv. "Meni izvadi jedno oko, oko ces komsiji oba"

Kazes Apel?
To bi bilo kao da kazes govecetu : Manje jedi sijena, da ustedis.. to je
za tvoje dobro.

Offline kecmi

• Sr. Member
« Reply #77 on: April 21, 2011, 18:50:24 »

Bice ovo sušno ljeto. Mislim na izvore. Ja ne strahujem za sebe, jer sam spojen na glavni vod  :109:
A ove kupovne ce biti za piće.
Što se tiče apela, mislim da to nema efekta.. ovaj narod kad god je neki apel u pitanju , njemu proradi neki inat, pa radi suprotno, iako zna da svima steti. To mu je i motiv. "Meni izvadi jedno oko, oko ces komsiji oba"

Kazes Apel?
To bi bilo kao da kazes govecetu : Manje jedi sijena, da ustedis.. to je
za tvoje dobro.

:102: :102: :102: :102:
Bar |April 2013.          Bar |Maj 2013.               
min. +8.5°C                 min. +11.8°C     
max. +25.2°C              max. +31.3°C         
RR 68.4mm                  RR 23.3mm

Offline ehtelion

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #78 on: April 21, 2011, 20:31:13 »
Pravo zboris. no eto, valja uradit sto je do sebe, da posle ne bi pljuvali na HMZCG, ni krive ni duzne. A znaci, na glavnu si arteriju velis? Koja je dubina i protok?

Offline kecmi

• Sr. Member
« Reply #79 on: April 21, 2011, 21:22:57 »
Mozda ipak bude drugacije, pricamo kako ce ovo ljeto biti veoma susno, a mozda bude najkisnije od pocetka mjerenja u CG  :03:   Jel tako? ne bi smo trebali da pridajemo vaznosti necemu u sta smo sigurni samo 50%.  :03:

Offline ehtelion

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #80 on: April 21, 2011, 22:06:17 »
ja ne pricam oce li biti suvo ili kisno, problem je u periodu iza nas kada se ostvaruju maksimumi sto se tice padavina. Vrlo je tesko zamisliti da u planinama postoje ogromna udubljenja koja se pune vodom (maltene podvodna jezera) i koja tokom ljeta ispustaju uskim prolazima vodu u obliku izvora. Ako se ta jezera nisu napunila do sada onda nece ni tokom ljeta pa bilo najkisnije ljeto od 1549. godine:)

Offline Mađo

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
    • mladenpopovic.webs
« Reply #81 on: April 21, 2011, 23:02:50 »
Ovo o čemu pričate zavisi o kojemu vodotoku ili podzemnom toku mislite, kakvog je tipa-kraško vrelo ili stalan izvor, jeli u podnožju snjegovitih planina pa se hrani od otopljavanja snijega ili samo od kiša itd... Istina, nijesmo imali ni velike snjegove ni količinu padavina kako smo navikli, mislim da će kraški izvori,posebno periodični, najviše ośetit deficit padavina... što se tiče stalnih izvora tu nema problema. Problema će bit u kraškoj regiji.

Mozda ipak bude drugacije, pricamo kako ce ovo ljeto biti veoma susno, a mozda bude najkisnije od pocetka mjerenja u CG  :03:   Jel tako? ne bi smo trebali da pridajemo vaznosti necemu u sta smo sigurni samo 50%.  :03:

Tako je.
Nikad ne postoji pravilo.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #82 on: April 21, 2011, 23:41:29 »

Ovo o čemu pričate zavisi o kojemu vodotoku ili podzemnom toku mislite, kakvog je tipa-kraško vrelo ili stalan izvor, jeli u podnožju snjegovitih planina pa se hrani od otopljavanja snijega ili samo od kiša itd... Istina, nijesmo imali ni velike snjegove ni količinu padavina kako smo navikli, mislim da će kraški izvori,posebno periodični, najviše ośetit deficit padavina... što se tiče stalnih izvora tu nema problema. Problema će bit u kraškoj regiji.

Tacno,  ali nisu ni svi stalni izvori isti,  zavisi od kakve akumulacije dolaze,  sa kolike se povrsine  "napaja",  koliko je i kakvih slojeva nad njom itd.   Na primjer,  akumulacije koje su na vecima dubinama,  ispod vecih povrsina i sa slojevima kroz koje voda slabije prolazi,  znatno manje osjecaju varijacije u padavinama u kracim vremenskim periodima i  "peglaju"  razlike.  Ovakva susa se u njima moze pokazati tek nakon nekog vremena i to u vidu blazeg slabljenja izvora na jedan period,  i to ako se neke tadasnje okolne manje akumulacije,  usljed vecih padavina,  ne spoje sa glavnom u tom periodu,  itd.   Komplikovan je taj Hadov svijet dolje ..
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline ehtelion

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #83 on: April 22, 2011, 10:39:55 »
pa to jeste bas komplikovano, kakav je to lavirint. upravo zato treba pratiti nivo izdasnosti vrela sa kolicinom padavina.

Offline Skadarski čun

• Newbie
  • *
Re: Vodostaj na Skadarskom jezeru
« Reply #84 on: November 02, 2011, 03:18:57 »
Evo jedne poučne slike iz Kanade. Naime, građen je put preko potoka (na lijevoj strani slike), postavljena cijev za propust vode, sve to onda zatrpano i napravljen put. Poslednju riječ u projektu je imala majka priroda, tj. voda. Odnijela je sve i ostavila poruku ovijem a i budućim graditeljima: "ne mislite samo na sebe i svoje perpere, već nekada i na mene, jer ja sam uvijek prijatelj, ali kada me podcijenite, vidjetćete ko sam"!
Dakle da dodam, ko ne plati na ćupriji, platiće na mostu!
http://storage.canoe.ca/v1/dynamic_resize/sws_path/suns-prod-images/1308622577234_ORIGINAL.jpg?quality=80&size=650x

Možda može da se nešto tu nauči i za Vezirov Most, recimo da se napravi pramac na uzvodnoj strani srednjeg stuba ne bi li se smanjio pritisak na njega.
http://v3.cache4.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/46051398.jpg?redirect_counter=2

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
Re: Vodostaj na Skadarskom jezeru
« Reply #85 on: November 02, 2011, 09:36:45 »
Da, Skadarski, uvijek mi je bilo čudno što je ovaj stub ostavljen na milost i nemilost Morači. No, sve se nadam da inžinjeri znaju što rade.

Offline Mađo

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
    • mladenpopovic.webs
Re: Vodostaji i protoci crnogorskih rijeka
« Reply #86 on: November 02, 2011, 11:48:37 »
Vala nema šanse da ovi stub podá.    :17:

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #87 on: November 02, 2011, 18:19:06 »
Postoji razvodna kobilica koja siječe struju sa uzvodne strane stuba ...   nju rijetko pređe voda,  mada je prošle godine,  kad je bio onaj potop,  prešla ...
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Skadarski čun

• Newbie
  • *
« Reply #88 on: November 02, 2011, 20:47:45 »
Aaaa, dobro je Cirus, nijesam znao za razvodnu kobilicu jer sam samo gledao slike iz poplavnih dana. Ipak je Vezir mislio na svoj stub :45:. I da Madžo, vala ne može, ali znamo kakav je đavo voda kada poludi, kao satjerana mačka, nema kud od stuba pa bije na sve strane i možda potkopa odozdo.

Offline Skadarski čun

• Newbie
  • *

Offline Mađo

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
    • mladenpopovic.webs
« Reply #90 on: November 05, 2011, 12:00:00 »
 :52: :52: :52:   :55:

Offline kecmi

• Sr. Member
« Reply #92 on: November 06, 2011, 12:06:36 »
Malo ste promasili temu al nije abera  :03:

Offline Skadarski čun

• Newbie
  • *
« Reply #93 on: November 06, 2011, 14:29:41 »
@Kecmi, u ovu sam rubriku stavio, jer isti ti oblaci idu ka nama, pa rekoh, bar kao neko upozorenje.

Offline kecmi

• Sr. Member
« Reply #94 on: November 06, 2011, 16:07:44 »

@Kecmi, u ovu sam rubriku stavio, jer isti ti oblaci idu ka nama, pa rekoh, bar kao neko upozorenje.

:45: :45:

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #95 on: November 06, 2011, 17:06:23 »
Valjalo bi da nam idu ti isti oblaci, mada ce nas samo repom zakacit..

Offline niksicki

• Hero Member
« Reply #96 on: November 25, 2011, 17:38:19 »
Je li se desavala susnija jesen od ove?
Evo kako danas izgleda kanal rijeke Zete.Bukvalno je ljeti bio punije,nego danas