Mnogo je ljudi sa ovih prostora koji su dosta doprinijeli razvoju meteorologije kao nauke, i čiji su naučni radovi u svijetu priznati. Žao mi je što se ti ljudi više ne citiraju na meteo forumima. Ali, nije ni čudo, meteorologija je jako kompleksna nauka i teško je da bi ljudi koji nisu u struci razumjeli išta od tih naučnih radova.
Ali i pored toga, ne vidim razlog da se toliko citiraju i pominju ljudi koji čak nisu ni meteorolozi i koji nekim svojim tvrdnjama i "istraživanjima" pokušavaju da bace u vodu sve ono do čega je meteorologija kao nauka došla u prethodnih manje od 100 godina (meteorologija je inače jako mlada nauka), i sve ono što već dugo učim na fakultetu i što ću još neko vrijeme učiti.
Miloše, Milan T. Stevančević nije meteorolog, ali znaš i sam da je Nedeljko Todorović - diplomirani meteorolog. Moram reći da Milutin Milanković nije bio ni meteorolog, ni geograf, već - građevinski inženjer, koji je za meteorologiju uradio mnogo više od većine meteo stručnjaka zajedno. U prevodu, to znači da nije bitno ko je kakve struke, ako svoju aktivnost bazira na entuzijazmu koji proističe iz hobija, jer takvi ljudi ulažu maksimum energije u ono što rade, tako da rezultati takvih njihovih radova često bivaju vrhunski.
Inače, u pravu si potpuno, ljude koji su doprineli razvoju meteorologije zaista nema ko da citira na meteo forumima, iz prostog razloga što je meteo forume potpuno napustio (ili sveo na minimum aktivnosti) dobar deo pravih meteo entuzijasta, naravno, iz različitih razloga. Ipak, složićeš se sa činjenicom da sam ja ipak pomenuo najveći broj ljudi zaslužnih za razvoj meteorologije.
Kada govorimo o napuštanju meteo foruma, jedan od glavnih razloga odlazaka vrednih ljudi sa meteo foruma je porazna činjenica da meteo forumi postaju leglo neznanja i navijanja, da je na njima prisutno sve veće neznanje u kombinaciji sa nekontrolisanim navijanjem za (ne)željeni tip vremena. Takoreći, meteo forumi su se vremenom pretvorili u svoju suprotnost, jer su na njima počele da se šire dezinformacije o vremenu i klimi, umesto da bude sasvim suprotno.
Vredni ljudi i pravi meteo entuzijasti su punili forume i sajtove svakojakim edukativnim sadržajima, u cilju širenja znanja i popularizacije meteorologije kao nauke. Nažalost, najveći deo članstva uopšte i ne zalazi u takve, edukativne delove foruma. To se lako može zaključiti na osnovu broja broja posetilaca takvih tema po meteo forumima. Dovoljno je ući u profil svakog člana, i videti gde piše postove i u koje delove najviše zalazi, a gde nikada ne zalazi. Na osnovu toga, ima se jasna slika o svakom članu foruma. Naravno, takvo stanje je na svim meteo forumima, bez izuzetaka. Nije onda nikakvo čudo što je na meteo forumima ostalo jako malo (vrednih i kvalitetnih) članova koji su prethodnih godina bili prisutni. U suštini, meteo forume nosi svega nekoliko ljudi, i to u najboljem slučaju.
A još mi je neđe reka da na geografiju idu ovi te ne mogu završiti meteorologiju pošto im račun ne ide od ruke.
Neeemoj tako o gospodi geografima.
U Crnoj Gori su upravo geografi duuugo vremena bili noseći stubovi meteorologije.