Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

23.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 22Petrovac: 21Ulcinj: 20Herceg Novi: 17

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
29. Sep 2010.
Sastanak u Istanbulu

Domaćin ovogodišnje Konferencije direktora nacionalnih hidrometeoroloških servisa jugoistočne Evrope, održane od 21. do 23. septembra, bio je Nacionalni meteorološki servis Turske. Konferenciji su prisustvovali direktori sa savjetnicima, hidrometeoroloških servisa Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Moldavije, Rumunije i Turske.

Početna sesija Konferencije je bila posvećena izvještajima o radu hidrometeoroloških servisa jugoistočne Evrope, tokom perioda od poslednje Konferencije održane u decembru 2009. u Sloveniji. Sesije koje su uslijedile bile su posvećene tehnološkim i naučnim dostignućima EMI struktura (EUMETSAT, ECMWF, EUMETNET), kao i mogućnostima koje pružaju zemljama, svojim članicama. U sesiji pod nazivom Izgradnja kapaciteta, govorilo se o SMO regionalnom instrumentalnom centru (Slovenija), Virtuelnom centru za klimatske promjene (Srbija), Centru za upravljanje sušama u jugo-istočnoj Evropi (Slovenija).

Razmatrane su mogućnosti novih partnerstava između hidrometeoroloških servisa, čime bi se intezivirala razmjena iskustava i znanja, a time doprinijelo unaprijeđenju servisa u obavljanju različitih aktivnosti iz djelokruga rada. U okviru sesije o partnerstvu, Dimitar Ivanov, šef SMO regionalne kancelarije za Evropu, prezentovao je implementirane aktivnosti veoma značajnog projekta DRR/Redukcija rizika od vremenskih nepogoda (zajednički projekat SMO i UNDP, finansiranom od strane EC), kao i preporuke za II fazu projekta. Značajno je da će ovim projektom Hidrometeorološki zavod Crne Gore dopuniti svoje stručne i tehničke kapacitete. Upravo ovih dana se očekuje instaliranje prve satelitske prijemne stanice, kao i instaliranje softvera za koriščenje Metview i Meteoalarma (alatki za vizualizaciju i upozorenja).
Category:Aktuelnosti