Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

23.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 22Petrovac: 21Ulcinj: 20Herceg Novi: 17

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
7. Oct 2010.
Satelitska meteorološka stanica u HMZCG

U periodu od 5. do 7. oktobra, 2010. u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore je instalirana satelitska meteorološka stanica.

Instalaciju i puštanje u rad meteorološke stanice MSG druge generacije-DAWBEE je, u ime EUMETSATA, izvršio ovlašćni predstavnik gospodin Dr Bojan Lipovščak. Stručnu ekipu HMZ CG zaduženu za realizaciju projekta činili su dipl.met.Branko Micev, dipl.met. Angel Marčev i dipl.ing.el.Mira Spalević,

Dana 07.10.2010. primljena je prva meteorološka slika sa meteoroloških satelita koji su vlasništvo EUMETSAT-a ( geostacionarni na visini od oko 38.000km i tri polarno orbitalna na visini oko 850km).

Satelitsku meteorološku stanicu, čine satelitska antena i dva računara od kojih jedan ima ulogu komunikacije sa meteorološkim satelitima i prijem podataka, a drugi obradu podataka i vizuelizaciju slika tj. grafičko prikazivanje meteoroloških sistema.

Meteorološki sateliti predstavljaju najsofisticiraniju tehnologiju koja se primjenjuje u meteorologiji za identifikaciju meteoroloških sistema, njihovu dinamiku i kretanje. Pored grafičke identifikacije meteoroloških sistema meteorološki sateliti obezbjedjuju i numeričke podatke o meteorološkim parametrima. Ti podaci su ulazni parametar za meterološke numeričke modele koji predstavljaju osnovnu alatku u kratkoročnoj prognozi vremena.

Pogledajte prvu satelitsku sliku sa satelitske stanice u Crnoj Gori >>>
Category:Aktuelnosti