Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
15. Feb 2012.
Nevrijeme u Crnoj Gori

Crna Gora se u periodu od 31. januara do 13. februara našla pod uticajem ciklona koji su uslovili ekstremne vremenske neprilike. Hidrometeorološki zavod Crne Gore/Sektor za prognozu vremena je kroz ekspertizu prognostičara pratio razvoj situacije i obavještavao nadležne institucije u Crnoj Gori o nastupanju i razvoju vremenskih prilika.

Područje Crne Gore se u poslednjim danima januara našlo pod perifernim uticajem veoma snažnog i stacionarnog sibirskog anticiklona, koji donosi stabilno, suvo i veoma hladno vrijeme. Temperature vazduha su bile rekordno niske, naročito na sjeveru Crne Gore praćene velikim mrazevima (-22 ºC Rožaje). Pred sam kraj januara Sektor za prognozu je identifikovao da sa zapada u oblast Jadranskog mora dospijeva ciklon koji će ostvariti direktnu interakciju sa sibirskim anticklonom upravo iznad Crne Gore i okruženja. Njihova interakcija izazvala je ekstremne meteorološke uslove u periodu od 1. do 8. februara na području Crne Gore, u smislu obilnih sniježnih padavina, sa jakim vjetrom i sniježnim mećavama. Na kraju dejstva ovog ciklona, oko 8. februara, visina sniježnog pokrivača u pojedinim mjestima Crne Gore prelazila je 100cm (Žabljak - 175cm, Kolašin – 123cm, Plav – 115cm, Rožaje -103cm).

Nailazak drugog ciklona je bio najavljen odmah pri kraju dejstva prvog ciklona, koji se prema najavama i dogodio u period od 10. do 13. februara 2012. i takođe donio obilne snježne padavine. 10. februara u večernjim satima područje Crne Gore je bilo pod dejstvom drugog ciklona. Na području Kolašina, Cetinja, Nikšića i u većini ostalih mjesta, snijeg je i po deset sati padao izuzetno jakim intenzitetom, što je uslovilo dostizanje, pa čak i obaranje rekordnih visina sniježnog pokrivača u poslednjih pola vijeka. Na području Kolašina visina snijega je dostigla 192 cm (156 cm u 2005..), što je poluvjekovni rekord; na Žabljaku je izmjereno 208cm (230cm – 2005.); na području Podgorice dostignuto je 58cm (52 cm iz 1954. godine), a kada bi se sabrale sve vrijednosti novog snijega ta vrijednost dostižu ukupno 105 cm.

Situacija koja je tokom ovog perioda zadesila Crnu Goru je jedna od vanredno opasnih meteoroloških pojava (slične situacije su se desile 1954., 1963. u 2005. godine), a ono što je učinilo ekstremnom je činjenica da se nikada ranije na području Crne Gore nije izlučila u kratkom vremenskom roku ovako velika količina sniježnih padavina sa enormno visokim sniježnim pokrivačem, praćena sniježnim mećavama i sniježnim lavinama.
Category:Aktuelnosti