Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
21. Feb 2012.
Priznanje Hidrometeorološkom zavodu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić sa saradnicima posjetio je Hidrometeorološki zavod Crne Gore. Posjeta je organizovana kao iskaz poštovanja i zahvalnosti prema značajnom doprinosu, koji je Hidrometeorološki zavod pružio tokom vanredne situacije, u smislu pripreme, kao i prevazilaženja poslijedica koje su ekstremne vremenske prilike uslovile. Viceadmiral Samardžić je uručio Zahvalnicu za rad i doprinos u toku vanredne situaciju direktoru Hidrometeorološkog zavoda, gospodinu Luki Mitroviću.

Tokom posjete, viceadmiral Samardžić je upoznat sa trenutnom situacijom u kojoj funkcioniše Hidrometeorološki zavod, kao i problemima, koji su prije svega odnose na probleme funkcionisanja prognostičko-osmatračkog sistema, odnosno problem u održavanju mreže meteoroloških, klimatoloških i hidroloških stanica. Problem predstavljaju i nedostatak agregata, kojim bi se omogućilo neprestano napajanje Centra za prognozu i analizu vremena; nedostatak terenskog auta neophodnog za servisiranje mreže stanica; ali i nedostatak rezervnih djelova za meteorološke i hidrološke stanice.

Obilaskom HMZ-a, viceadmiral se uvjerio u neuslovnost poslovnog objekta u kome se nalazi Zavod, a direktor Mitrović ga je upoznao i sa neuslovnošću poslovnog objekta u kome se nalazi Sektor za hidrografiju i okeanografiju. Obezbjeđivanje novih poslovnih prostorija za ovaj Sektor je preduslov za njegovo dalje funkcionisanje.

Viceadmiral Samardžić je iskazao maksimalnu podršku vojske Crne Gore i Operativnog štaba za vanredne situacije u otklanjanju rizika za funkcionisanje operativnih sistema Hidrometeorološkog zavoda, dok se direktor Mitrović i dalje obavezao na dostavljanje pravovremenih informacija o stanju vremena, klime i voda, u cilju adekvatne pripreme za reagovanje u slučaju ekstremnih situacija.
Category:Aktuelnosti