Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
24. Mar 2012.
Obilježeni Svjetski dan voda i Svjetski dan meteorologije

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda (22.mart) i Svjetskog dana meteorologije (23.mart), Hidrometeorološki zavod je na Vranjini organizovao prezentacije aktivnosti koje doprinose produkciji i širenju pravovremenih i pouzdanih informacija iz oblasti vremena, klime i voda.

Pored uvodnih izlaganja pomoćnice Ministra za zaštitu životne sredine i turizma, Ivane Vojinović i direktora HMZ-a, Luke Mitrovića, gostima i predstavnicima medija obratili su se i direktorica Uprave pomorske sigurnosti, Jasmina Isić i direktor JP“Nacionalni parkovi“, Zoran Mrdak. U svojim izlaganjima iskazali su zadovoljstvo saradnjom sa Hidrometeorološkim zavodom i njegovom ulogom u državnom sistemu obezbjeđivanja sigurnih informacija o stanju vremena, klimi i vodama.
U dijelu prezentacija, Ivana Pavićević, koordinatorka Sektora za informisanje u HMZ-u dala je par informacija o Svjetskom danu voda i Svjetskom danu meteorologije. Svjetski dan voda se ove godine obilježava pod motom „Voda i sigurnost hrane“, čime se ističe značaj vode za obezbjeđivanje sigurne hrane, dok tema Svjetskog dana meteorologije “Jačanje budućnosti kroz informacije o vremenu, klimi i vodama”, ilustruje benefite koje pružaju informacije o stanju vremena, klimi i vodama, različitim socio-ekonomskim sektorima.
Crna Gora je kroz Hidrometeorološki zavod ostvarila članstvo u još jednoj međunarodnoj orgnizaciji – Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO). O benefitima pristupanja ovoj organizaciji, kao i obavezama koje očekuju HMZ / Sektor za hidrografiju i okeanografiju, govorio je koordinator ovog Sektora, Dušan Slavnić. Ujedno je predstavljeno i 70 izdanje Nautičkog godišnjaka, koji je drugo izdanje od kada je Sektor za hidrografiju u sklopu HMZ-a.
Prezentacije je završio koordinator Sektora za analizu kvaliteta voda i vazduha, Pavle Đurašković, govoreći o novopostavljenoj multiparametarskoj sondi za analizu kvaliteta voda, koju je HMZ postavio u sklopu hidrološke stanice na Vranjini. Podaci o kvalitetu vode Skadarskog jezera sa ove stanice, će uskoro biti dostupne na web stranici HMZ-a.
Category:Aktuelnosti