Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
20. Dec 2013.
66 godina Zavoda

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i u protekloj godini je nastavio da radi, sa ne manje entuzijazma i želje, u odnosu na predhodhe godine, iako sa još ograničenijim materijalnim i tehničkim kapacitetima i još jednom dokazao da je institucija vrijedna pažnje i poštovanja.

U izdavaštvu Akademije nauka i umjetnosti Crne Gore, a uz kapacitete Zavoda, urađen je prvi Atlas klime Crne Gore, u kojem se između ostalog mogu naći podaci o mreži meteoroloških stanica, srednjim godišnjim temperaturama u našoj zemlji, srednjoj količini padavina, prosječnom broju ljetnjih dana, obrađenih na tridesetogodišnjem periodu podataka 1961-1990.

Zavod je uradio i izdao još jednu publikaciju vrijednu pažnje, Peljar za crnogorsko primorje, prvi dokumenat ovog tipa koji je izrađen na izmjerenim i obrađenim podacima crnogorskog akvatorijuma. Peljar je uz pomorsku kartu, osnovno navigacijsko sredstvo kojim se pomorac, služi u pripremi plovidbe i za vrijeme njenog trajanja. Peljar je urađen dvojezično, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Iako je u protekloj godini bilo brojnih događaja vrijednih pažnje, naveli smo samo par značajnijih. No, oni koji prate naš rad (individualni korisnici, mediji, partnerske institucije, zaljubljenici u meteorologiju, hidrologiju, hidrografiju, ekologiju, seizmologiju), su upoznati i sa ostalim aktivnostima iz domena naših poslova i ovim putem im se iskreno zahvaljujemo na podršci i povjerenju.
Category:Aktuelnosti