Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
3. May 2014.
13. ICSEED konferencija

Domaćin ovogodišnjeg sastanka direktora hidrometeoroloških službi jugoistočne Evrope je bio Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske. Dvodnevni sastanak se održao u Banja Luci, u periodu 28-29. april 2014., a sastanku su prisustvovali direktori hidrometeoroloških službi i njihovi savjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Rumunije i Turske; predstavnici Svjetske meteorološke organizacije i Evropske meteorološke infrastrukture EMI.

Osnovni cilj ove vrste sastanaka je da se steknu preduslovi za unaprijeđenje međusobne saradnje službi u regionu i razviju kontakti u oblastima meteorologije, hidrologije i srodnih djelatnosti.
U prvom dijelu sastanka, predstavnici zemalja članica su prezentovali dostignuća svojih institucija u periodu između 12. i 13. ICSEED konferencije, programe i projekte koji se realizuju, kao i probleme u funkcionisanju institucija. U drugom dijelu sastanka fokus je bio na prezentacijama i diskusijama u vezi sa tekućim regionalnim projektom SMO/UNISDR – „Jačanje otpornosti zemalja zapadnog Balkana i Turske na prirodne nepogode“; razvoju i kriterijumima Meteoalarma u pojedinim zemljama i njegovoj harmonizaciji posebno u pograničnim područjima, prostoru za unaprijeđivanje i bolje razumijevanje Meteoalarma (kroz prezentaciju Majkla Štaundingera, direktora Meteorološke službe Austrije).
U regionu su razvijena dva klimatska centra, za sušu u Sloveniji DMCSEE i virtuelni klimatski centar u Srbiji SEEVCC, čiji predstavnici su prezentovali aktivnosti centara u intersesijskom periodu. Sekretar Savske komisije ISRBC je govorio o politici razmjene hidroloških podataka u slivu rijeke Save, međusobnoj saradnji na projektima i prognostičkom modelu za poplave u slivu rijeke Save, koji će uskoro biti dostavljen hidrometeorološkim službama regiona u slivu rijeke Save na korišćenje. Predstavnik CAE Italija je prezentovao primjere dobre prakse iz Italije o uspostavljanju sistema rane najave, sistemu multi-hazard upozorenja i njihovoj primjeni u regiji Emilija Romanja.
Završetak sastanka je bio posvećen diskusiji o radu u predstojećem periodu, donešeni su zaključci sastanka, čije će izvršavanje biti fokus aktivnosti hidrometeoroloških službi jugoistočne Evrope u godini do održavanja sledeće 14-te ICSEED sesije.
Category:Aktuelnosti