Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
15. Oct 2014.
Konferencija IHO

Peta vanredna Konferencija Međunarodne hidrografske organizacije (IHO Konferencija) je održana od 05. do 10. oktobra u Monaku u auditorijumu Rainier III.

Konferenciji je prisustvovalo 260 delegata iz 66 zemalja članica IHO , 40 delegata iz 12 zemalja koje su aplicirale za prijem u članstvo i zemalja koje nisu članice IHO, 35 posmatrača iz međuvladinih i nevladinih organizacija i skoro 120 predstavnika iz 26 kompanija iz domena hidrografske industrije koje učestvuju na Konferenciji. Predstavnici Crne Gore na Konfereniciji su bili direktor ZHMS-a, Luka Mitrović i savjetnik u Sektoru hidrografije i okeanografije, Dušan Slavnić. Njegovo Visočanstvo Princ Albert II od Monaka je svojim prisustvom i obraćanjem učesnicima uveličao ceremoniju otvaranja Konferencije.

Crna Gora je postala punopravna članica IHO-a 3.decembra 2013.godine, tako da su njeni predstavnici, u skladu sa tradicijom, tokom ceremonije otvaranja Konferencije službeno predstavili nacionalnu zastavu. Direktor IHO-a, admiral Robert Ward je poželio dobrodošlicu Crnoj Gori članstvo IHO.

Konferencija je pokrila širok spektar djelatnosti IHO među kojima su: izvještaj radne grupe zadužene za razmatranje propisa vezanih za status osoblja Međunarodnog hidrografskog biroa (IHB); izvještaj o tehničkim kapacitetima IHB; izvještaj i preporuke Podkomiteta za izgradnju sposobnosti (Capacity Building) u vezi strategije IHO u domenu izgradnje kapaciteta; razmatranje predloga koje su države članice IHO podnijele Petoj vanrednoj Konferenciji IHO itd.

Konferencija je bila idealna prilika za susrete sa predstavnicima zemalja, koje su ZHMS-u interesantne u smislu saradnje i pomoći u razvoju hidrografske djelatnosti. To se posebno odnosi na zemlje koje u svojim pomorskim kartama i nautičkim publikacijama pokrivaju i akvatoriju Crne Gore (Velika Britanija, Italija, Francuska, Hrvatska,..); susjedne zemlje i zemlje koje su potencijalni donatori u domenu hidrografije.Sa predstavnicima ovih zemalja je razgovarano o mogućnostima saradnje i izvršena je razmjena nautičkih publikacija.
Category:Aktuelnosti