Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

23.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 22Petrovac: 21Ulcinj: 20Herceg Novi: 17

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
20. Oct 2014.
II Hidrološki forum

II Hidrološki forum regionalne asocijacije VI (Evropa), Svjetske meteorološke organizacije (SMO), održan je u periodu od 24. do 26. septembra 2014. u Varšavi, Poljska.

Forum je tretirao važna pitanja i ključne aktivnosti komisije za hidrologiju pri SMO, Regionalne asocijacije VI, kao i Globalnog okvira za klimatske servise (GFCS). Prvi hidrološki forum, održan u Njemačkoj u maju 2012.godine, dao je određene prijedloge aktivnosti o čijoj se realizaciji razgovaralo kroz više tema, između ostalih: procedurama operativnog održavanja mreže hidroloških stanica; optimizaciji hidroloških mreža i strateškom planiranju; harmonizaciji metodologija, kontroli kvaliteta i pristupa podacima; pozicioniranja RA VI hidrološke zajednice u odnosu na donosioce odluka i druge eksperte i naučnu zajednicu. Dodatno, fokus je bio i na potrebama u harmonizaciji osmatračkih mreža, obradi hidroloških podataka u prekograničnim slivovima, poboljšanje formalnih procedura razmjene podataka, pojednostavljivanje sistema razmjene podataka potrebnih za dnevno funkcionisanje hidroloških službi itd.
Ne manji značaj, imala je sesija posvećena dijalogu sa interesnim grupama, kao što su UNECE, Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), Zajednički istraživački centar (JRC), Međunarodna komisija za sliv Rajne; Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (ISRBC); Međunarodna komisija za sliv Dunava (ICPDR) i Evropski sistem za upozorenje na poplave (EFAS).
Predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju na II hidrološkom forumu su bili Darko Novaković, načelnik Odsjeka za mrežu hidroloških stanica i Ivana Adžić, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju.
Category:Aktuelnosti