Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
24. Mar 2016.
Prezentacija povodom Svjetskog dana meteorologije

U okviru obilježavanja Svjetskog dana meteorologije- 23.marta, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je ugostio eminentnog stručnjaka iz oblasti numeričkog modeliranja, dr Slobodana Ničkovića, glavnog numeričara za razvoj atmosferskih, klimatskih i hidroloških modela, Republičkog Hidrometeorološkoh zavoda Srbije.

Dr Ničković je u prostorijama Zavoda održao prezentaciju na temu “Transport pustinjskog aerosola iz Sahare u Mediteran: Modeliranje procesa i posledica na vreme i klimu regiona”. Akcenat prezentacije je bio na transportu pustinjskog aerosola, pješčanim olujama izazvanim uticajem atmosferske dinamike mezo razmjera.
Dr Ničković je dao i kratak pregled uticaja pustinjskog aerosola na razne sektore, kao što su zdravlje, poljoprivreda, morska bio-produktivnost, vazduhoplovstvo i kopneni saobraćaj, turizma i dr. Sve veći interes naučne javnosti za istraživanja u oblasti transporta pijeska, je dao osnovu za projekat koji je 2007.godine ustanovila Svjetska meteorološka organizacija, na zahtjev zemalja članica “Sistem procjene i upozorenja na pješčane oluje”. Model, koji je razvijen od strane dr Ničkovića, DREAM - regionalni atmosferski model za transport pustinjskog aerosola, opisuje sve bitne procese kao što su emisija, tansport i depozicija pijeska. DREAM eksperiment za područje Crne Gore, urađen je za period od 1.januara do 31.decembra 2002.godine i obuhvatio je prognozu pijeska za devet izabranih lokacija u Crnoj Gori. Slikovnim primjerima je predstavljena dnevna depozicija i 10m -koncentracija aerosola u područjima ekperimenta.

Veoma interesanta prezentacija je dala informacije o izloženosti Crne Gore uticaju Saharskog aerosola i pratećih efektima. Najveća aktivnost aerosola je u toku proljećnih i nešto manja, tokom ljetnjih mjeseci, dok je transport u smjeru Crne Gore poslijedica sporadičnih pješčanih oluja, čije je izvorište u zapadnoj i centralnoj Sahari.
Prisustvo dr Ničkovića je bila prilika i za diskusiju o saradnji i mogućim zajedničkim projektima, sa ekspertima u ZHMS-u u oblastima meteorologije, klimatologije i hidrologije, modeliranja atmosfere, transporta aerosola i hidroloških procesa na području Crne Gore.
Category:Aktuelnosti