Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
15. Oct 2016.
Unapređenje hidrografske opreme

Sektor za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju unaprijeđen je novom opremom za obavljenje hidrografske djelatnosti.

Riječ je o najmodernijem Multibeam Echo Sounder-u (višesnopni ultrazvučni dubinomjer/multibeam sonar) norveškog proizvođača „Norbit Subsea“, vrijedan 137.250 eura
Višesnopni ultražvučni dubinomjer nabavljen je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, projekat „CoRE“ (http://www.projectcore.info/).
Novi multibeam sonar značajno će unaprediti sposobnosti crnogorske državne hidrografske službe jer je korišćenje ovog modernog uređaja nezamjenjivo u hidrografiji, batimetriji, snimanju pomorskih instalacija, traženju potonulih objekata, kao i u prikupljanju podataka vezanih za očuvanje životne sredine.
Upotrebom multibeam sonara koji radi po principu emitovanja i prijema od prepreke odbijenih ultrazvučnih talasa, dobija se izvanredno precizna slika svega što se pod vodom nalazi. Uz sam sonar, dobijen je i integrisani pozicioni sistem i specijalni softver za prikupljanje i obradu podataka.
Novi sonar zadovoljava sve standarde Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) za prikupljanje batimetrijskih podataka i daje preciznu trodimenzionalnu sliku podmorja, a može se koristiti do dubine od 500 metara, zavisni od temperature i drugih parametara morske vode. Stoga je sistem uparen sa sondom za mjerenje brzine rasprostiranja zvuka kroz vodu, kao i preciznim sistemom za globalno pozicioniranje, pa se dobijaju vrlo pouzdani i precizni podaci za izradu pomorskih karata.
U toku je 14-to dnevni trening i obuka zaposlenih iz Sektora za hidrografiju i okeanografiju koju obavlja Majk Matšler, hidrograf i instruktor firme „Norbit Subsea“ iz Trondhajma, Norveška. Obuka je podijeljena u dva dijela, praktičan rad sa sonarom i opremom, a potom i rad u kabinetima za pravilno podešavanje opreme, odnosno softvera za obradu prikupljenih podataka.
Category:Aktuelnosti