Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

23.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 22Petrovac: 21Ulcinj: 20Herceg Novi: 17

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
19. Mar 2017.
Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta u cilju podsjećanja na važnost zaštite vode i promocije održivog upravljanja vodnim resursima.


Proslava Svjetskog dana voda predložena je 1992. na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o zaštiti životne sredine (UNCED). Proslava ovog praznika određena je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i određivanjem 22. marta 1993. za prvi Svjetski dan voda.
Svake godine Svjetski dan voda ističe neki od specifičnih aspekata vode pa je tako ovogodišnja tema “Otpadne vode”.

Danas je preko 663 miliona ljudi bez bezbjednog izvora vode u blizini svojih kuća, trošeći bezbroj sati čekanja u redu ili dugog hoda do udaljenih izvora vode, suočavajući se sa zdravstvenim učincima korištenja kontaminirane vode.

Ovogodišnja tema “Otpadne vode” predstavlja podršku i promociju za unapređenje kvaliteta vode i smanjenje gubitaka, tretman i reutilizaciju otpadnih voda.

Generalno, većina otpadne vode iz domaćinstava, gradova, industrija i poljoprivrede vraća se u prirodu bez tretmana ili reutilizacije zagađujući okolinu pri čemu se gube važni nutrijenti i ostali nadoknadivi materijali. Bezbjedan tretman i reutilizacija otpadne vode, na primjer iz poljoprivrede, štiti radnike, farmere i potrošače, i promoviše sigurnost hrane i zdravlja.

Više na temu Svjetskog dana voda možete naći na World Water Day
Category:Aktuelnosti