Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
7. Apr 2017.
Donacija iz J.Koreje

Dana 06. aprila 2017. godine u prostorijama Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju održan je prijem i sastanak predstavnika ambasade Južne Koreje i ZHMS-a u cilju unapređenja saradnje dvije zemlje na polju hidrografije.

Sastanku su prisustvovali novoizabrani ambasador Južne Koreje, njegova ekselencija YOO Dae Jong sa otpravnikom poslova gospodinom Park Kichang. U ime ZAVODA, sastanku su prisustvovali direktor Luka Mitrović i kapetan korvete Branislav Gloginja, hidrograf.

Ovo je treći put da se predstavnici Južne Koreje sastaju sa predstavnicima Zavoda i Sektora za hidrografiju i okeanografiju, a rezultat toga je današnja donacija dva modula softvera CARIS: za izradu elektronskih navigacijskih karata (ENC) – S-57 composer i za izradu pomorskih papirnih karata-Paper chart composer sa jednogodišnjim održavanjem vrijednosti 20.000 eura. Osim donacije, ugovorena je posjeta delegacije Zavoda Južnoj Koreji, gdje će biti potpisan Ugovor o saradnji između Hidrografskog instituta J.Koreje i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Takođe će tokom posjete biti razgovori i na temu uspostavljanja saradnje na polju meteorologije, hidrologije, klimatologije i seizmologije.

Njegova ekselencija YOO Dae Jong je obavjestio direktora Luku Mitrovića, da Južna Koreja vrši školovanje za hidrografa B kategorije prema IHO-ICA-FIG standardima, te da je za sledeću godinu obezbjeđeno jedno mjesto za kandidata (kandidatkinju) iz Crne Gore. Školovanje se vrši na principu jednomjesečnog usavršavanja tokom tri godine, nakon čega se dobija sertifikat o zavšenom školovanju.

Na kraju sastanka je zaključeno je da će se nastaviti saradnja dvije zemlje na obostrano zadovoljstvo.
Category:Aktuelnosti