Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
9. Jun 2018.
Sastanak u Ohridu

Predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju-Sektor za hidrologiju, ucestvovali su na sastanku Tehnicke radne grupe u okviru projekta „Adaptacija na klimatske promjene u prekogranicnom upravljanju rizikom od poplava za Zapadni Balkan“. Sastanak je odrzan u Ohridu, Makedonija, u periodu 05.06.-08.06.2018.godine, pod pokroviteljstvom njemacke Agencije za razvoj (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH).

Rijec je o projektu ciji je glavni cilj jacanje kapaciteta za adaptaciju na klimatske promjene i unaprijedjeno upravljanje rizikom od poplava u zemljama sliva Drim/Bojana. Pored Crne Gore, u projekat koji finansira njemacko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, ucestvuju i Makedonija, Albanija i Kosovo.
Projekat ima za cilj da doprinese poboljsanju prognoziranja poplava u slivu Drim/Bojana kroz stalnu podrsku hidrometeoroloskim sluzbama u cetiri zemlje i poboljsanje raspolozivosti i razmjenjivanja njihovih hidroloskih i meteoroloskih podataka. U tu svrhu, jedna od aktivnosti projekta je i izrada hidrološkog modela koji će služiti za razvoj sistema upozorenja na moguće poplave u slivu Bojane i Drima. Nakon zavrsetka projekta, direktni korisnik modela za Crnu Goru bice Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju. Za potrebe funkcionisanja modela, u prethodnom periodu kroz projekat je nadograđeno i obnovljeno 10 stanica (hidroloških i meteoroloških) koje obezbjeđuju real-time podatke.
Takodje, osim hidroloskog modela, u sklopu projektnih aktivnosti planirana je i izrada hidrauličkog modela za područje Skadarskog jezera i rijeke Bojane za Crnu Goru i Albaniju, a u svrhu smanjenja rizika od poplava. Za izradu modela zadužen je tim sa Univerziteta iz Braunschweig (Njemačka), a direktni korisnik modela bice Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju iz Crne Gore, kao i IGEWE (Hidrometeorološki institut) iz Albanije.
Naredni sastanak Tehnicke radne grupe planiran je za kraj oktobra i bice odrzan u Crnoj Gori.
Category:Aktuelnosti