Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
13. Apr 2019.
40 godina od zemljotresa

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, povodom 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori, koji se desio 15.maja 1979.godine, organizovaće stručni skup posvećen obilježavanju ovog datuma.

U uvodnom dijelu skupa, obratiće se Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji će ujedno i otvoriti skup, Ministar unutrašnjih poslova Mevludih Nuhodžić, predsjednik CANU-a i akademik Dragan Vukčević i v.d.generalne direktorice Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Tatjana Vujošević.
Nakon uvodnih obraćanja, uslijediće izlaganja Prof.dr Branislava Glavatovića, predstavnika CANU-a i dugogodišnjeg direktora nekadašnjeg Seizmološkog zavoda; Prof.dr Srđan Janković sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore; direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju mr Luka Mitrović i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić.
U okviru događaja biće organizovane i panel diskusije, u toku kojih će se diskutovati na teme geoloških hazarda u Crnoj Gori, stručnih i naučnih izazova u oblasti inženjerstva, smanjenja rizika od katastofa, kao i izrade i implementacije baze podataka o štetama od elementarnih nepogoda u Crnoj Gori.
Katastrofalni zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u 7:19 časova, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve. Potres tla je trajao deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj. U zemljotresu je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno, a oko 80 000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.
Skup posvećen obilježavanju 40 godina od katastrofalnog zemljotresa 1979.godine, održaće se u hotelu “Ramada”, 15.aprila 2019. godine, sa početkom u 10h.

Category:Aktuelnosti