Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
20. Dec 2019.
70 godina ZHMS

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas, svečanom sjednicom, obilježio 70 godina od osnivanja.

Direktor ZHMS-a Luka Mitrović, je u svom obraćanju, kratko se osvrnuvši na istorijat mjerenja i osmatranja u Crnoj Gori, te na faze u razvoju Zavoda, istakao da je najznačajniji progres meteorološkog i hidrološkog osmatračkog sistema ostvaren u poslednje dvije godine kada je broj hidroloških površinskih stanica udvostručen, tako da sa sadašnje 44 hidrološke površinske stanice ostvarenost Master plana hidroloških stanica iz 2005.godine, iznosi preko 80%. Značajno je povećan i broj meteo i padavinskih stanica tako da ih je danas u mreži 60. Naročito je važno istaći i da je u ovoj jubilarnoj godini završena i prva faza uspostavljanja monitoringa podzemnih voda, čiju mrežu sada čini 49 lokacija, od kojih su 34 bušotine i 15 izdani. U nadležnosti Zavoda su i 4 mareografske stanice, kao i 25 seizmoloških stanica.Proces automatizacije i modernizacije mreže meteoroloških, hidroloških, seizmoloških i mareografskih stanica koji je otpočeo 2001 godine, doprinio je da jedanas najveći dio mreže stanica automatizovan, tako da od ukupno 167 stanica, sa 139 podaci se automatski prenose do servera u Zavodu i skladište u bazama podataka.
Osim prepoznatljive uloge koju ima na međunarodnoj sceni, Zavod je svojim rezultatima, zavrijedio i izuzetno poštovanje na nacionalnom nivou, kao renomirana institucija koja ostvaruje uspješnu saradnju sa brojnim institucijama iz sistema državne i lokalne uprave, privrede, kao i privatnim i civilnim sektorom.
Kontinuirana podrška koju Zavod dobija od Vlade u vidu budžetskih sredstava, jačanja tehničkih i kadrovskih kapaciteta, potvrđuje opredjeljenje Vlade da ovu značajnu instituciju dodatno ojača, kako bi odgovorila rastućim obavezama u oblastima meteorologije, hidrologije, hidrografije, ekologije i seizmologije, a sve u kontekstu efikasnijeg suočavanja sa poslijedicama klimatskih promjena.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izrazio je danas punu podršku daljem radu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ocijenivši da značaj te institucije i njenih pravovremenih i pouzdanih najava danas predstavljaju važan segment zaštite države i građana.

„Svjedoci smo da nas zemljotresi, poplave, suše, požari, i druge prirodne nepogode, sve češće stavljaju pred ispit i ocjenu sposobnosti države. Nema upravljanja rizicima bez pravovremenih i pouzdanih najava, posebno u oblastima gdje je moguća preventivna aktivnost. Nakon decenija predanog rada, zalaganja i entuzijazma zaposlenih, danas imamo instituciju kojoj Crna Gora vjeruje, i koja nas u ovoj oblasti dostojno predstavlja svijetu“ – rekao je predsjednik Vlade na svečanosti organizovanoj povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja hidrometeorološke službe u Crnoj Gori.

Premijer je rekao da sedamdeset godina postojanja nijesu samo sedam decenija od osnivanja ove važne državne službe, već važnije od toga – to je sedam decenija izgradnje i kontinuiranog razvoja institucije koja pruža blagovremene, tačne i pouzdane podatke o stanju vremena, klime i voda, stvarajući iskustvo i saznanja od značaja za zemlju i njen razvoj.

Predstanik Svjetske meteorološke organizacije, šef Regionalne kancelarije za Evropu, Milan Dacić, obratio se okupljenim ističući da je obilježavanje 70 godina rada odlična prilika da se ponovi ključna uloga koju država ima u zaštiti ljudskih života i njihove imovine. Sposobnost institucija da budu spremne i efikasno i efektivno spašavaju živote i imovinu, predstavljaju najveću želju i očekivanja svakog građanina ponaosob. Najveća težnja čovječanstva za boljim životom je sadržana u UN razvojnim ciljevima održivog razvoja.

U okviru svečanosti uručenu su i zahvalnice za poseban dopinos u oblastima rada ZHMS-a, ljudima koji su posebno dopirnijeli afirmaciji rada i rezultata Zavoda. Zahvalnice su uručene: akademiku Mihailu Buriću, akademiku Branku Radojičiću, pro.dr. Branislavu Glavatoviću, mr Dušanu Slavniću, mr Darku Novakoviću i Dušanu Pavićeviću.Direktor Mitrović je uručio i specijalan poklon premijeru Markoviću, hidrografsku kartu Boke Kotorske iz 1870. i prvu štampanu hidrografsku kartu Boke pod crnogorskim grbom iz 2011.
Category:Aktuelnosti