Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

28.11.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 18Herceg Novi: 18Budva: 18Ulcinj: 17

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
22. Oct 2020.
Završena instalacija žičara na izlaznim profilima glavnih vodotoka u slivu Drine

Regionalni projekat “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”, predstavlja zajednički projekat Crne Gore, Srbije i BiH, i aktivnosti se finansiraju iz sredstava Svjetske banke.

Projektom, ispred Crne Gore, koordinira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju jedan od korisnika. U okviru projektnih aktivnosti, završena je instalacija četiri žičare na izlaznim profilima glavnih vodotoka sliva Drine (Lim, Tara, Ćehotina) za vršenje hidrometrijskih mjerenja, na lokacijama Berane, Đurđevića Tara, Dobrakovo i Ćirovići. Oprema je njemačkog proizvođača “OTT HYDROMET GMBH”, ugovorene vrijednosti 275.000 eura.

Dobijena oprema će značajno unaprijediti i olakšati hidrometrijska mjerenja i omogućiti dobijanje neophodnih i kvalitetnih hidroloških podataka, kao i razmjenu podataka sa hidrometeorološkim službama BiH i Srbije u cilju smanjenja rizika od poplava.

Takođe, u prethodnom periodu, iz sredstava projekta, nabavljeno je i instalirano 5 automatskih glavnih meteoroloških stanica, 15 padavinskih meteo stanica, 1 mobilni dopler sistem za mjerenje protoka vode, kao i 12 hidroloških stanica, u vrijednosti 324.000 eura. Kroz projekat je nabavljen i najsavremeniji softver za obradu prikupljenih podataka (hidrološka baza podataka-WISKI). Dobavljač je kompanija Kisters, a vrijednost ugovora iznosi 71.000 eura.

Ukupna vrijednost dobijene opreme je 670.000 eura, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, posredstvom Uprave javnih radova obezbijedio finansijska sredstva u iznosu od 110.000 eura za infrastrukturne radove neophodne za instalaciju gore navedene opreme.

Ovim projektom je realizovan i najveći dio Master plana hidrološke mreže stanica i zaokružen ukupan prognostičko-osmatrčki sistem u slivu Drine. Značajno je unaprijeđena hidrološka i meteorološka služba Zavoda za hidrometeorlogiju i seizmologiju, čime je postala jedna od vodećih u regionu.
Category:Aktuelnosti