Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
8. May 2007.
Crna Gora članica SMO

Na otvaranju XV Kongresa Svjetske meteorološke organizacije u Ženevi Crna Gora je zvanično postala 188. članica te organizacije.

Na otvaranju XV Kongresa Svjetske meteorološke organizacije u Ženevi Crna Gora je zvanično postala 188. članica te organizacije. Tim povodom Kongresu se obratio ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić, koji je, između ostalog, istakao značaj prijema Crne Gore i Hidrometeorološkog zavoda u globalne sisteme i programe ove organizacije, kao i podršku Vlade RCG u pravcu jačanja i efikasnosti nacionalne hidrometeorološke službe Crne Gore, koja ovim činom postaje integralni dio svjetskog meteorološkog sistema.

Poseban značaj današnjeg prijema je mogućnost korišćenja savremenih tehnologija sa kojima rasplaže SMO i njene zemlje članice, a koje se odnose na koordinaciju i implementaciju svih globalnih programa koji doprinose tačnosti i kvalitetu vremenskih prognoza i upozorenja na pojavu elementarnih nepogoda.

Crna Gora će kroz članstvo u SMO imati mogućnost da aplicira za tehničku, stručnu i kadrovsku pomoć, posebno u dijelu nabavke savremene opreme, kao što su satelitski prijemnik, telekomunikacioni, meteorološki i hidrološki centar, kao i baze podataka.

Generalni sekretar SMO Mišel Žaro u uvodnom obraćanju istako je očekivanja svjetske javnosti u odgovorima na brojna pitanja vezano za klimatske promjene i ujedno uputio apel svim zemljama članicama i svjetskoj stručnoj javnosti da daju svoj puni doprinos u rješavanju najaktuelnijeg globalnog problema, klimatskih promjena.
Category:Aktuelnosti