Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
19. Jul 2007.
Deset paklenih dana

U autorskom tekstu, objavljenom u podgoričkim Vijestima direktor Hidrometeorološkog zavoda, gospodin Luka Mitrović, se osvrnuo na par prethodnih dana i najavio nastavak vrućina. Tekst prenosimo u cjelini

Ovih dana Podgorica je u žiži interesovanja kao mjesto gdje je zabilježen apsolutni porast temperature vazduha na području Jugoistočne Evrope. Idemo redom: 14. jula - 36 oC, 15. jula - 38oC, 16. jula - 39oC, 17.jula - 41oC,18.jula - 43oC i, naravno, iščekujemo naredni dan sa neizvješnošću, da li će se ovaj trend porasta temperature vazduha nastaviti do nekog sljedećeg apsolutnog maksimuma.
Iako je, statistički gledano, jul najtopliji mjesec u Podgorici, godinama unazad smo navikli da nas najjači toplotni talasi zapljusnu (kako nevino i ugodno zvuči ova riječ) tokom avgusta u kojem je najčešće bilježena najviša temperatura vazduha. Do sada je to bilo 42.2oC, u avgustu 2003. godine.
Postavlja se alarmantno pitanje, šta nas očekuje tokom predstojećeg avgusta?
Meteorolozi najčešće izbjegavaju da daju prognozu dužu od nekoliko dana. U sinoptičkim situacijama, poput aktuelne, tvrde da mogu prognozirati i za sedam-osam dana unaprijed. Nažalost, ne najavljuju ono što bismo željeli čuti,to jest zaustavljanje porasta temperature vazduha i nailazak svežijih vazdušnih masa sa padavinama.
Često se i mediji i građani obraćaju Hidrometeorološkom zavodu sa zahtjevom za mjesečnu ili sezonsku prognozu i bivaju razočarani našom nemogućnošću da im pružimo informaciju k-oju očekuju. Naša institucija nema službu za srednjoročnu i dugoročnu prognozu vremena, što je, uostalom, slučaj i sa drugim manjim službama u regionu, pa i u Evropi u cjelini. Naravno, veliki meteorološki centri najrazvijenih zemalja svijeta rade i takve prognoze, no najčešće taj materijal nama nije dostupan ili je pak nedovoljene pouzdanosti.
Ipak, nakon par rečenica posvećenih sumnjičenju i izražavanju rezervi prema materijalu za dugoročnu prognozu vremena svi će vam meteorolozi reći da je najbolji onaj materijal koji distribuira Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF-European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) iz Redinga. Već duže insistiram na tome da naši sinoptičari počnu i sa srednjoročnim p-rognozama, bez obzira na to što pouzdanost prognoze opada i što to zahtijeva prekovremeno angažovanje i nabavku najsofisticiranije informatičke tehnologije. Upravo je to i naša obaveza da na vrijeme najavimo elementarne nepogode, kako bi pojedinci i cijelo društvo bili spremni i pripremljeni na prevazilaženje i sanaciju eventualnih šteta koje nastaju kao posljedica atmosferskih elementarnih nepogoda na cijelom prostoru naše države. Ipak,i pored brojnih problema i poteškoća, uspio sam da od jednog od najboljih crnogorskih meteorologa-sinoptičara dobijem prognozu vremena za naredni period. Ova prognoza je podijelena u tri cjeline:
Prva, desetodnevna prognoza, kaže da će i naredni dani biti vreli i praktično bez izgleda za padavine. U Podgorici će maksimalna dnevna temperatura, po tom materijalu, iz dana u dan biti iznad 40oC i skoro je izvjesno da će premašiti rekord od tri uzastopna dana sa temperaturom preko 40-og podjeljka i apsolutni maksimum temperature vazduha od 42.2oC. Dakle, u tom desetodnevnom materijalu ne vidi se nikakav ozbiljniji pad temperature prije druge polovine naredne sedmice.
Druga prognoza je četvoronedjeljna, bazirana na ECMWF materijalu, koji se distribuira jednom sedmično. Taj materijal ne o-mogućava prognozu vrijednosti meteoroloških parametara, već njihobo odstupanje od srednjih (normalnih, nekad ih je teško tako nazvati) vrijednosti. Dakle, sve do polovine avgusta temperatura vazduha u Crnoj Gori će biti iznad normalnih vrijednosti za ovo doba godine, s tom razlikom što će do 23. jula temperatura biti za 3 do 6 stepeni viša od prosjeka, a u naredne tri sedmice 1 do 3 stepena iznad vrijednosti koje predstavljaju prosjek. Što se padavina tiče, u sedmici do 23.jula manjak u odnosu na normalu će u prosjeku biti 10 do 30 litara po kvadratnom metru, dok će u narednih 20 dana taj deficit biti oko desetak litara u prosjeku. Imajući u vidu da je to dio godine koji je i inače sušan, prognoza nije nimalo ohrabrujuća. Naravno, materijal ECMWF daje cijeli niz dodatnih informacija kao što su vjerovatnoće da će se desiti odstupanje (u pozitivnom ili negativnom smjeru) u odnosu na normalu.
Treba reći i par riječi o sezonskim prognozama koje najavljuju anomalije i vjerovatnoće ostvarivanja srednjih vrijednosti nekih parametara u tromjesečnom periodu. U tromjesečju avgust-septembar-oktobar u našim krajevima će temperatura biti oko jedan stepen iznad normale, dok će tromjesečje septembar-oktobar-novembar imati srednju temperaturu vrlo blisku normali, što navodi na pomisao da će novembar biti nešto svježiji od normale. Još jedan interesantan podatak koji se da vidjeti iz materijala ECMWF zaslužuje da se pomene. Dakle, velika je vjerovatnoća ( skoro 70%) da srednja temperatura tromjesečja avgust-septembar-oktobar bude u 20% najviših do sada ostvarenih. Što se padavina tiče Evropski centar za oba tromjesečja najavljuje padavine u okviru normale.
Ponovo naglašavam da ove prognoze nemaju pouzdanost kao kratkoročne (za dva ili tri dana unaprijed) i ono što je jako bitno ističem da ih nije baš lako pripremiti za najširu javnost, kao služba koja nema ni kadrovskih ni tehničkih potencijala kao najrazvijenije zemlje svijeta. Na sreću, postajući punopravni član Svjetske meteorološke organizacije, Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena i drugih međunarodnih organizacija i asocijacija iz oblasti meteorologije i hidrologije,pruža nam se mogućnost da, ipak, u ovoj oblasti postanemo dio razvijenog svijeta u pogledu naših rezultata, ne samo u oblast prognoze vremena.Luka MITROVIĆ
Category:Aktuelnosti