Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
4. Aug 2007.
Reanaliza zimskih sezona

Problem nedostatka snijega ili nedovoljne visine sniježnog pokrivača u pojedinim sezonama je prisutan u mnogim poznatim zimskim turističkim centrima. Prije izgradnje većih zimskih centara i u oblastima gde se planiraju ski centri rade se veoma detaljne analize različitih meteoroloških parametara koje investitorima daju neophodne inpute na osnovu kojih se određuje isplativost ulaganja sredstava.

Do sada u Crnoj Gori nisu postojale validne analize meteoroloških parametara za ovakvu vrstu upotrebe, kao ni ozbiljna baza podataka o visini sniježnog pokrivača tokom prethodnih sezona, ali ni podaci o prvom i poslednjem snijegu, padavinama, sadržini vode u snijegu, otapanju, gustini, kao meteorološkim parametrima od kojih zavisti stanje sniježnog pokrivača (vjetar, temperatura, osunčavanje ...)
Uspostavljanje veze između organizovane baze podataka koju poseduje Hidrometeoroloski zavod Crne Gore i metoda trodimenzionalnog mumeričkog modeliranja atmosfere omogućava za početak da se napravi prostorna analiza potrebnih meteoroloških parametara i popuni diskretni niz mjerenja, kako bi se u odabranim područjima dobila informacija o vrijednostima nekih meteoroloških parametara neophodnih za donošenje odluka. Primjenom numeričkih metoda i modela može se postići popunjavanje prostorne i vrijemenske baze podataka u mreži tačaka modela koje se definišu njegovom horizontalnom i vertikalnom rezolucijom. Takođe na ovaj način se formira klimatološka slika prostora koji je predmet proučavanja (istraživanja).
U saradnji sa kompanijama FIZIS iz Podgorice i SEWA iz Beograda, a na zahtjev Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, Hidrometeorološki zavod Crne Gore je izvršio reanalizu vremenskih prilika na sjeveru Crne Gore u zimskim sezonama 2002-03, 2003-04 i 2004-05.
Dio rezultata istraživanja možete i vi pogledati
Reanaliza zimskih sezona 2002-2005
Category:Publikacije