Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
6. Nov 2007.
Potpisan ugovor o saradnji sa ECMWF

Dominique Marbouty, direktor Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Predrag Nenezić, ministar turizma i zaštite životne sredine, u Podgorici su 5. novembra potpisali ugovor o saradnji. Svečanom činu potpisivanja prisustvovao je i Luka Mitrović, direktor HMZ Crne Gore.

ECMWF je nezavisna međunarodna organizacija podržana od 29 zemalja. Za potrebe nacionalnih službi ECMWF obezbjeđuje srednjeročne prognoze na globalnom nivou i talasni model za 15 dana, kao i sezonske prognoze do šest mjeseci unaprijed. Kako je sjedište Evropskog centra u Readingu kraj Londona ECMWF-ov superkompjuter je brzim telekomunikacionim vezama povezan sa kompjuterskim sistemima nacionalnih meteoroloških službi država koje podržavaju rad centra. Kao jedan od najvećih meteoroloških kompjuterskih centara u svijetu on sadrži najveću arhivu podataka numeričke prognoze vremena. U ECMWF-u se takođe "vrti" najsofosticiraniji srednjeročni prognostički model za globalnu atmosferu i okean.
Povodom potpisivanja ugovora direktor HMZCG Luka Mitrović je izjavio:" Ovaj ugovor predstavlja novo poglavlje u radu HMZ Crne Gore. Podaci ECMWF-a biće od vitalne važnosti za povećanje kvaliteta prognoze u cjelini, kao i prognoze ekstremnih dešavanja i najave istih. Zaposleni u HMZCG će imati priliku da se dodatno usavršavaju kroz kontakte i razmjenu znanja i informacija sa kolegama iz ECMWF."
Crna Gora je 11-ta pridružena država članica. Status pridruženih članica imaju i Češka, Estonija, Island, Hrvatska, Mađarska, Litvanija, Maroko, Rumunija, Srbija i Slovenija.
Category:Aktuelnosti