Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
1. Sep 2009.
III Konferencija o klimi

Klimatske promjene su realnost, na koje države i društvo u cjelini moraju da se adaptiraju. Dok su mjere ublažavanja u cilju redukcije emisije gasova staklene bašte i usporavanja globalnog otopljenja od vitalnog značaja, bitna i još izraženija je potreba za adaptacijom. Imajući u vidu ovu potrebu Svjetska Meteorološka Organizacija (SMO) organizuje treću Svjetsku konferenciju o klimi, od 31. avgusta do 4. septembra, u Ženevi, Švajcarskoj. Organizaciji Konferencije pridružile su se i Ujedinjene Nacije, kao i drugi internacionalni i regionalni partneri.

Svjetska klimatska konferencija WCC-3 predstavlja korak Svjetske Meteorološke Organizacije da podigne društvenu svijest o klimatskim varijabilnostima i promjenama. Prva i druga klimatska konferencija 1979. i 1990 godine su uticale na značajno povećanje potrebe za osmatranjima i procjenjivanjima klime, što je na kraju rezultiralo Nobelovom nagradom za Međuvladin panel o klimatskim promjenama IPCC i UN Okvirnom konvencijom o klimatskim promjenama. Treća svjetska klimatska konferencija će pokušati da ojača osmatranja i istraživanja klime i njenih promjena.
Tema treće Konferencije o klimi (World Climate Conference – WCC 3) je "Predviđanja i informacije o klimi u službi onih koji odlučuju, sa fokusom na naučna dostignuća u sezonskoj do unutar godišnjoj vremenskoj skali, uzimajući u obzir i više dekadna predviđanja klime”. Ona obuhvata i aplikaciju klimatskih predviđanja i informacija na društvene probleme omogućavajući adaptaciju na klimatske varijabile i promjene u različitim sektorima, kao što su poljoprivreda, šumarstvo, energetski sektor, voda, zdravlje, urbana i ruralna naselja, infrastruktura, turizam, trgovina i saobraćaj, a koji doprinose održivom socio-ekonomskom razvoju.
WCC-3 je podijeljena na dva segmenta: trodnevni ekspertski segment, koji će biti fokusiran na potencijalne klimatske servise koje nauka može da pruži, kao i na potrebe društva u cjelini; i dvodnevni visoki-nivo segmenat, tokom koga se očekuje da visoki politički zvaničnici odrede akcije u cilju adaptacija na klimu koja se mijenja.

Predstavnici Crne Gore na 3. Svjetskoj Konferenciji o klimi:
- Gospodin Siniša Stanković / Visoki nivo Konferencije
Pomoćnik Ministra Uređenja prostora i zaštite životne sredine
- Gospođica Mirjana Ivanov / Ekspertski nivo
Samostalni savjetnik, Sektor za Meteorologiju, Hidrometeorološki zavod Crne Gore
Category:Aktuelnosti