Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
4. Sep 2009.
CLEAR projekat u Crnoj Gori

Klimatski program i program zaštite životne sredine u Crnoj Gori, posvećen je monitoringu hidrosfere, kontroli zagadjenja i podizanju svijesti

Osnovni cilj CLEAR projekta je definisanje uslova za identifikaciju i dodjeljivanje programa monitoringa hidrosfere u Crnoj Gori u cilju obezbjeđivanja čuvanja klime i životne sredine u zemlji. Osnovni ciljevi ovog projekta su kontrola zagađivanja u cilju očuvanja ispravnosti vode za piće u Crnoj Gori, strategija integrisanog upravljanja vodnim resursima i podizanje svijesti za dostizanje ovih ciljeva u terminima obuka i edukativnim mjerama. Važna komponenta ovog projekta je i transfer znanja izmedju Češke i Crne Gore, sastanci eksperata (hidrogeologa, IWRM (integrisano upravljanje vodnim resursima) eksperata, hidrologa, odgovornih, zainteresovani strana itd.), studijske posjete češkom Hidrometeorloskom institutu u Pragu i druge povezane aktivnosti.

CLEAR se sastoji od 5 Radnih paketa /WP ( WP1 – Analiza situacije upravljanja vodama u Crnoj Gori, WP2 – Studija izvodljivosti; WP3 – Studijska posjeta, trening u češkom HMI; WP4 – Diseminacija; WP5 – Identifikacija mogućih fondova za implementaciju programa klima i zaštita životne sredine u Crnoj Gori.
CLEAR će pripremiti osnovu za internacionalne finansijske institucije ili druge banke za razvoj koje ce podržati program monitoringa hidrosfere u CG u cilju obezbjeđivanja zaštite klime i životne sredine u CG.
Category:Aktuelnosti