Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Savjet ECMWF podržao Crnu Goru

Datum: 09.12.2020.


Savjet Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF), održan 8.decembra 2020.godine, jednoglasno je usvojio predlog da Crna Gora, postane stalna članica ECMWF-a.

Ovu odluku podržalo je svih 22 zemlje, punopravne članice ECMWF-a, koje čine Savjet, osnovnu upravljačku strukturu ECMWF-a. Crna Gora je putem Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, postala pridružena članica 2007.godine, što je bio prvi korak u pristupanju ECMWF-u.

Težnja Zavoda za stalnim članstvom u ECMWF-u, je postala još jača i potrebnija, nastupanjem perioda brzih inovacija i razvojem potražnje za meteorološkim produktima. Kao zemlja članica Crna Gora dobija pristup dijelu super-računarskih i arhivskih resursa Centra za sopstvenu upotrebu, a imaće i pravo glasa u Savjetu.

Formalizacija članstva Crne Gore u ECMWF-u obaviće se potpisivanjem Sporazuma o pristupanju ECMWF-a, Generalne direktorice Centra – Florence Rabier i opunomoćenog predstavnika Crne Gore.


15
Apr 2021.
EUMETSAT info dan za hidrometeorološke službe zapadnog Balkana, organizovan je virtuelno od strane EUMETSAT-a i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 13-14. aprila 2021.godine.
10
Apr 2021.
Danas je u Podgorici ispred JU Zavoda za geološka istraživanja upriličen događaj povodom primoredaje opreme za monitoring voda u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”.
27
Mar 2021.
Sat za planetu Zemlju je najveća globalna svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, institucije, kompanije i organizacije gase svjetla na sat vremena.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197