Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Sastanak SEECOP

Datum: 26.02.2021.


Šesti sastanak konzorcijuma za operativnu prognozu vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOP), održan je online, 19.januara 2021.godine. Sastanak je organizovao Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koji je u periodu 2020-2021 predsjedavajući konzorcijuma.

Sastanku su prisustvovali članovi konzorcijuma, predstavnici hidrometeoroloških službi Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije i Ukrajine, kao i posmatrači iz službi Grčke, Izraela i Mađarske. 

Sastanak konzorcijuma otvorio je direktor ZHMS CG, gospodin Luka Mitrović, koji je istakao važnost međudržavne saradnje i održavanja sastanaka, uprkos ograničenjima uslovljenim korona virusom. Predstavnici SEECOP ekspertskog tima, govorili su o trenutnim i budućim aktivnostima u okviru numeričke prognoze vremena. Gospodin Slobodan Ničković (Srbija), govorio je o novom serveru za diseminaciju produkata; gospodin Angel Marčev (ZHMS CG), govorio je o upotrebi trenutno raspoloživih prognoza; dok su kolege iz Srbije, gđa.Dekić i gdin.Pejanović, predstavili planove za nadogradnju NMMB produkata.

Završna sesija sastanka je bila posvećena rezultatima upitnika, koji su sproveli kolege Cvetkovic i Jovičić iz zavoda Srbije, uz prijedlog budućih aktivnosti bazirano na rezultatima upitnika, kao i budućeg procesa validacije numeričke prognoze vremena.

Sledeći sastanak SEECOP konzorcijuma je planiran za oktobar ili novembar 2021.godine.

 
15
Apr 2021.
EUMETSAT info dan za hidrometeorološke službe zapadnog Balkana, organizovan je virtuelno od strane EUMETSAT-a i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 13-14. aprila 2021.godine.
10
Apr 2021.
Danas je u Podgorici ispred JU Zavoda za geološka istraživanja upriličen događaj povodom primoredaje opreme za monitoring voda u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”.
27
Mar 2021.
Sat za planetu Zemlju je najveća globalna svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, institucije, kompanije i organizacije gase svjetla na sat vremena.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197