Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Poruka Generalnog sekretara SMO

Datum: 22.03.2021.


Povodom 23. marta 2021. (Svjetski dan meteorologije) poruku je poslao Petteri Taalas, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (SMO)

Svjetski dan meteorologije 2021. godine, posvećen je temi “Okean, naša klima i vrijeme”.  Time se naglašava fokus Svjetske meteorološke organizacije (SMO) na povezivanje okeana, klime i vremena u okviru Zemljinog sistema.

Naša klima se mijenja i zagrijava okean i veoma utiče na vrijeme. Godišnji izvještaj SMO o stanju globalne klime pokazuje da je 2020. godina bila jedna od tri najtoplije, uprkos tome što je La Ninja hladila Pacifik. Prošla dekada 2011-2020. je najtoplija od kada se vrše mjerenja. Toplota okeana je na rekordnom nivou, a zakiseljavanje okeana se nastavlja. Morski led se topi. Stepen rasta nivoa mora je ubrzan.

Tokom prošle godine vidjeli smo produžene suše koje su uslovile dugu sezonu požara širom svijeta. Požari u Australiji, na primjer, bili su povezani sa temperaturom okeana, što je uslovilo jake suše.

Visoke temperature okeana podstakle su rekordnu sezonu atlantskih uragana i neobično intezivne tropske ciklone u Indijskom okeanu i južnom Pacifiku. Šteta od olujnih uspora (sprečavanje oticanja vode iz rijeka uslijed jakog vjetra i podizanja nivoa mora) u ovim oblastima, pokazala je snagu okeana i njegov devastirajući uticaj na priobalne zajednice. Okeanske oluje u oblastima van tropa nastavile su da oštećuju brodove uzrokujući gubitke života i tereta na moru.

U 2020. godini, godišnji minimum artičkog leda je bio među najnižim, ikada zabilježenim. Polarne zajednice pretrpjele su abnormalne obalne poplave i opasnost od leda, kao poslijedicu njegovog topljenja. U smislu navedenog, SMO zajednica ima glavnu ulogu u podršci istraživanju, osmatranju, predviđanju, koja se odnose na okeane, ali i na atmosferu, kopno i kriosferu.

Manjak podataka sa okeanskih područja ometa našu preciznu prognozu vremena za duži vremenski period, kao i na podsezonskim i sezonskim skalama. SMO konferencija o podacima, održana 2020.godine, prepoznala je te velike nedostatke u podacima, posebno sa okeana. Stoga je istaknuta potreba za slobodnim i otvorenim pristupom podacima koji se odnose na Zemljin sistem, kako bi se maksimalno uvećao ukupan ekonomski učinak ovih podataka.

SMO je uspostavio veliki broj partnerstava, uključujući i partnerstvo sa UNESCO Međuvladinom okeanografskom komisijom, za bolje razumijevanje, osmatranje i prognozu okeana kao dijela sistema Zemlje.

Budući da više od 40% globalne populacije živi u okviru 100 km od obale, postoji hitna potreba da se zajednica zaštiti od opasnosti u priobalnim oblastima. SMO i njene članice rade na podršci upravljanju i otpornosti obala i na jačanju multi-hazard ranih sistema upozorenja.

Blizu 90% svjetske trgovine se sprovodi preko mora i izloženo je opasnostima od ekstremnih vremenskih prilika na moru. SMO partneri, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i Međunarodna hidrografska organizacija (IHO), daju standardizovane informacije prognoze i upozorenja u cilju obezbjeđivanja sigurnosti života i imovine na moru.

Predstojeća dekada će biti ključna za pronalaženje rješenja za adaptacije i ublažavanje uticaja klimatskih promjena. SMO pomaže  u ovim naporima, kao imenovani predlagač za “Earth Shot Prize (2021 - 2030)”, tražeći rješenja za hitne izazove u životnoj sredini, uključujući okeane i klimu.

Ova godina je takođe važna za SMO, jer obilježava početak UN Dekade o istraživanjima okeana za održivi razvoj (2021-2030). SMO  je posvećena davanju doprinosa ciljevima Dekade o “bezbjednom okeanu”, “predvidivom okeanu” i “tranparentnom okeanu”.

Zajedno sa partnerima, SMO nastoji da ojača nauku o Zemljinom sistemu. Kako bi razumjeli naše vrijeme i klimu, moramo razumjeti i naš okean. Nastavićemo da radimo u tom smjeru, da štitimo ranjive zajednice i da podržavamo Sendai Okvir za smanjenje rizika od katastrofa (SDG), Pariski ugovor o klimatskim promjenama i SAMOA Put.

SMO će voditi nekoliko važnih globalnih inicijativa u narednim godinama, radi isticanja prioriteta svojih članica:

 1. Važnost unapređenja osnovne globalne osmatračke mreže i postavljanje inovativnih sistema finansiranja, u cilju osiguranja sistematskih osmatranja vremena i klime.
 2. Stvaramo koaliciju za vodu i klimu, za ubrzavanje djelovanja aktivnosti na sprovođenju cilja 6 održivog razvoja(SDG6), koji se odnosi na vode.
 3. Željeli bi unaprijediti multi-hazard sistem upozorenja i servise u svim našim zemljama članicama.

Svima Vam želim srećan Svjetski dan meteorologije.
15
Apr 2021.
EUMETSAT info dan za hidrometeorološke službe zapadnog Balkana, organizovan je virtuelno od strane EUMETSAT-a i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 13-14. aprila 2021.godine.
10
Apr 2021.
Danas je u Podgorici ispred JU Zavoda za geološka istraživanja upriličen događaj povodom primoredaje opreme za monitoring voda u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”.
27
Mar 2021.
Sat za planetu Zemlju je najveća globalna svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, institucije, kompanije i organizacije gase svjetla na sat vremena.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
 • IV proleterske 19,
  81000 Podgorica,
  Crna Gora
 • office@meteo.co.me
 • +382 20 655 183
 • +382 20 655 197