Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Naučna konferencija u Kolašinu

Datum: 03.06.2021.


V.d. direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju - Dušica Brnović, sa svojim saradnicima, učestvovala je na međunarodnoj naučnoj konferenciji na temu ”Antieroziona zaštita Biogradskog jezera i rješavanje hidroloških problema u slivu Biogradske rijeke i Biogradskog jezera”.

     Konferencija je održana u Kolašinu, u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima, a pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije za zaštitu zemljišta i voda, u saradnji sa GEA (Geo Eko-Eko Agro), a uz podršku Elektroprivrede Crne Gore, CEDIS-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

    Na konferenciji su govorili brojni eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, iz zemlje i regiona, predstavnici državnih institucija i akademske zajednice, čime je javnosti poslata poruka o neophodnosti uvažavanja i primjene multidisciplinarnog pristupa u rješavanju ovog pitanja.

     Konferencija je bila prilika da se problematika Biogradskog jezera sagleda iz različitih uglova, kako bi se sinergijom znanja i iskustava iz različitih naučnih oblasti došlo do optimalnog rješenja koje će omogućiti sprovođenje adekvatnih sanacionih mjera, uz uvažavanje značaja ekosistema ovog zaštićenog područja, što mora biti imperativ u svim budućim aktivnostima.

      Na konferenciji su predstavljeni rezultati dosadašnjih hidrogeoloških i inženjersko geoloških istraživanja koja predstavljaju značajnu polaznu osnovu za izvođenje sanacionih mjera na Biogradskom jezeru, apostrofirano je pitanje erozije u slivu Biogradske rijeke, kao i značaj šuma za zaštitu zemljišta od erozije. Takođe, ukazano je na nedostatak podataka na bazi kojih bi se definisali režimi podzemnih voda u slivu Biogradskog jezera. 

      Ispred ZHMS-a prezentaciju je održao Branko Micev, načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena, koji je ukazao na anomalije klimatsko–meteoroloških faktora, koji imaju negativan uticaj na bilans stanja voda Biogradskog jezera. 

      Zaključci naučne konferencije biće dostavljeni Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako bi poslužili u izradi Glavnog projekta sanacije. 

 
V.d. direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju - Dušica Brnović, sa svojim saradnicima, učestvovala je na međunarodnoj naučnoj konferenciji na temu ”Antieroziona zaštita Biogradskog jezera i rješavanje hidroloških problema u slivu Biogradske rijeke i Biogradskog jezera”.
Direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje doo, gospodin Goran Jevrić i v.d. direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, gospođa Dušica Brnović, potpisali su 19. maja 2021. godine u Podgorici Memorandum o saradnji, zasnovan na principima održivog razvoja prirodnih resursa, zaštite prostora i životne sredine, sa posebnim akcentom na zaštiti korišćenja voda.
19
Maj 2021.
26. Skupština EUMETNET-a održana je putem virtuelne platforme 17-18. maja 2021.godine. EUMETNET je grupacija koju čine 31 evropska nacionalna hidro-meteorološka služba i predstavlja okvir za organizaciju programa saradnje između svojih članica, u različitim oblastima njihovih meteoroloških aktivnosti.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197