Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

74. godine od osnivanja ZHMS

Datum: 20.12.2021.


Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, obilježio je danas 74.godine od osnivanja. Važan jubilej u godini koje je bila posebno izazovna, uslijed pandemije, za obavljanje redovnih aktivnosti iz nadležnosti Zavoda. Svečanost povodom obilježavanja jubileja, otvorila je v.d.direktorica Zavoda, gđa.Dušica Brnović, koja je u svom obraćanju navela da su poslovi Zavoda, iako dijelom ograničeni i usporeni tokom tekuće godine, ipak uspješno realizovani.

Pored prognoze vremena, kao najizrazitije i najpotrebnije aktivnosti Zavoda, sprovodile su se i aktivnosti praćenja stanja kvaliteta i kvantiteta voda na površinskim tokovima, jezerima i moru; pratio kvalitet vazduha na meteorološkim stanicama širom Crne Gore; sprovodila hidrografska istraživanja i vršio seizmički monitoring.

v.d. Direktorica Brnović je navela da su se pored aktivnosti finansiranih budžetskim sredstvima, uloženi napori i na učešću Zavoda i njegovih zaposlenih u brojnim državnim i međunarodnim aktivnostima i projektima. Na kraju obraćanja, v.d.direktorica se zahvalila zaposlenima na predanom radu i očuvanju reputacije Zavoda, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

Zvanice je pored v.d.direktorice Brnović, pozdravio i generalni direktor Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dr Dušan Bugarin. Gospodin Bugarin je u svom obraćanju apostrofirao ulogu koju Zavod ima u dijelu klimatskih promjena i obezbjeđivanja ulaznih parametara za praćenje klime. Poželio je Zavodu i zaposlenima, još mnogo godina uspješnog rada i izrazio težnju Ministarstva da pruži podršku Zavodu i u sledećem periodu, u granicama svojih mogućnosti.

 
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197