Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Sastanak SEE FFGS

Datum: 14.11.2022.


Upravni odbor projekta SEE FFGS (upravljanje bujičnim poplavama u jugo-istočnoj Evropi), održao se u Antaliji, Turskoj, u periodu 10-11. novembar 2022.godine. Sastanku su prisustvovale delegacije zemalja, koje participiraju u projektu, Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Rumunija, Srbija i Crna Gora. Sastanak upravnog odbora SEE FFGS organizovan je od stane Svjetske meteorološke organizacije i Turskog meteorološkog zavoda, kao domaćina.

Dvodnevna radna agenda, uključivala je pregled ciljeva sastanka i globalnog FFGS sistema, status aktivnosti nadogradnje SEE FFGS-a, predložene modifikacije sistema, kao i dalje trening aktivnosti.

Poseban dio je bio posvećen pregledu aktivnosti Regionalnog centra za obuke Turske, jednog od najnaprednijih centara u sistemu SMO-a. Predstavnici zemalja učesnica u projektu, prezentovali su aktivnosti koje se sprovode u njihovim zemljama, kao i studije slučaja u sistemu FFGS. Drugog dana, agenda je uključivala predloge za nadogradnju FFGS strategije održivosti i njene prioritete, kao i nacionalne predloge za unaprijeđenje funkcionisanja FFGS sistema u svojim zemljama.

Nacionalnu delegaciju na ovom sastanku, činio je multidisciplinarni tim, direktorica ZHMS-a Dušica Brnović, sa saradnicima Ivanom Adžić i Ervinom Kalačem, direktorica Uprave za vode Vesna Bajović i direktor direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Ljuban Tmušić.

Boravak direktorice ZHMS-a u Antaliji, iskorišten je i za održavanje bilateralnog sastanka sa direktorom Turskog meteo zavoda, gospodinom Volkanom Mutlu COŞKUN. Direktori službi razgovarali su o načinima na koji bi Turska služba mogla pomoći razvoju i unaprijeđenju crnogorske hidro-meteorološke službe, kao i mogućnosti nalaženja sredstava u okviru raspoloživih turskih donatorskih institucija.

    

 

 

 

   
20.septembra 1991. Crna Gora je na Žabljaku proglašena za prvu ekološku državu na svijetu.
04
Avg 2023.
U subotu, 05.08.2023. obilnije padavine kao posljedica ciklonskih aktivnosti.
25
Jul 2023.
Tokom noći (nakon ponoći) u utorak na srijedu i u srijedu (26.7.2023.) očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197