Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

EUMETSAT info dan 2023.

Datum: 20.04.2023.


U Sarajevu je u periodu 18-19.april 2023.godine, održan EUMETSAT informacioni dan u organizaciji EUMETSAT-a i Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

EUMETSAT informacioni dan se održava svake druge godine, sa ciljem da se hidrometeorološke službe Zapadnog Balkana, inače korisnice satelitskih slika EUMESAT-a kroz DAWBEE projekat, upoznaju sa novinama u oblasti satelitske meteorologije. EUMETSAT predstavnici govorili su o novom produktu – Meteosat III generacije (MTG),  mogućnostima pristupa EUMETSAT podacima, trenizma koji su na raspolaganju kroz EumeTrain platformu, kao i o potrebama HM službi za specifičnim treninzima. Zemlje učesnice prezentovale su trenutno stanje u svojim službama kada je u pitanju korišćenje satelitskih produkata.

Info dan su otvorili generalni direktor EUMETSAT-a Phil Evans, generalni direktor WMO-a Petteri Taalas i direktor FHMZ BiH Almir Bijedić.

Pored predstavnika EUMETSAT-a, info danu su prisustvovali i predstavnici WMO-a, EUMETNET-a, ECMWF-a, kontrole leta BiH i predstavnici hidrometeoroloških službi Albanije, Bosne i Hercegovine (predstavnici oba zavoda FHMZ i Republike Srpske), sjeverne Makedonije i Crne Gore. Delegaciju Crne Gore činili su direktorica Dušica Brnović, v.d. pomoćnik direktorice Branko Micev i načelnica odjeljenja za međunarodnu saradnju Ivana Adžić.

              

                        
08
Maj 2023.
20-ti neformalni sastanak direktora hidrometeoroloških službi jugo-istočne Evrope (ICSEED), održao se u periodu 3-4.maj 2023. u Sloveniji, Brdo pri Kranju. Domaćin skupa je bila Agencija za životnu sredinu – ARSO, u saradnji sa SMO.
Danas ( utorak) 25.4.2023.godine, sredinom dana područje Podgorice (posebno centralni i sjeverni dio sa zapada prema istoku) bilo je zahvaćeno grmljavinsko-gradonosnim (Cb) oblakom koji je uslovio kišu pljuskovitog karaktera, sugradicu(kiša i grad zajedno) i grad veličine lješnjika i oraha.
U Sarajevu je u periodu 18-19.april 2023.godine, održan EUMETSAT informacioni dan u organizaciji EUMETSAT-a i Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197