Author Topic: Poplave  (Read 85391 times)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Re: Poplave
« Reply #100 on: December 02, 2010, 13:39:28 »
Voda u jezeru stigla na apsolutnu kotu 10.0m
Je li se desavalo ranije da bude toliki vodostaj ?
Blue Alien je pominjala da je ta kota uzimana kao bezbjedna za gradnju jer se vjerovalo da ne moze voda ici preko toga ..

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #101 on: December 02, 2010, 13:42:04 »
Nikad ta kota nije dostignuta!

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #102 on: December 02, 2010, 13:44:36 »
Čuo sam da put od Bara do Podgorice više nije prohodan kod jezera, tako da je sad i primorje potpuno odsječeno od ostatka zemlje.

Offline niksicki

• Sr. Member
« Reply #103 on: December 02, 2010, 13:49:42 »
Vrtacko jezero danas

Danilovgrad

• Guest
« Reply #104 on: December 02, 2010, 14:11:05 »
Zeta kod mosta u Danilovgradu jutros oko 11h.

Danilovgrad

• Guest
« Reply #105 on: December 02, 2010, 14:13:15 »
Ovo je fotografija 2000. godine.

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #106 on: December 02, 2010, 14:15:52 »
Lim je kod Prijepolja porastao za metar i po u zadnja dva dana i ima proticaj od 854m3/s, kad se dodaju Piva i Tara nije ni čudo što je Drina podivljala i u mjestu Radalj na 76km prije ušća ima proticaj 3270m3/s. Zanimljivo je da je to veći proticaj nego što ga trenutno imaju Sava (2740m3/s) i Dunav (2530m3/s) na ulazu u Srbiju!!!  :78:

Da li se može znati kolik je proticaj Morače danas u Podgorici?

PS. Bravo na fotkama Nikšićki i Danilovgrad!  :109: :109: :109:
« Last Edit: December 02, 2010, 14:18:23 by SnowHunter »

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #107 on: December 02, 2010, 14:27:34 »
Proticaj Morače kod Podgorice se u ranim jutarnjim satima bio približio brojki od 2000m3/s

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #108 on: December 02, 2010, 14:29:56 »
Sjajno! Morača k'o Dunav!  :11:
Hvala, Admine!  :45:

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #109 on: December 02, 2010, 14:40:20 »
Zeta kod mosta u Danilovgradu jutros oko 11h.

veca je no sinoc kad sam ja bio (blizu 5 popodne) za nekih 30 santimetara cini mi se,  hvala na slici danilovgradski!

Danilovgrad

• Guest
« Reply #110 on: December 02, 2010, 16:11:29 »
Nema na cemu Vanja, imam informacije da je nivo Zete kod mosta u Danilovgradu opao za 5cm... Medjutim da bi se normalizovao saobracaj sa dijelom grada preko mosta, nivo Zete treba da se spusti za 140 cm..., a da bi kuce bile slobodne od vode, treba 200cm.. Toliko iz Danilovgrada, pozdrav svima.

Danilovgrad

• Guest
« Reply #111 on: December 02, 2010, 16:54:27 »
Pitanje za Admina.
Da li sjutrasnje padavine mogu povecati nivo rijeke Zete u Danilovgradu?

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #112 on: December 02, 2010, 16:56:08 »
Nema na cemu Vanja, imam informacije da je nivo Zete kod mosta u Danilovgradu opao za 5cm... Medjutim da bi se normalizovao saobracaj sa dijelom grada preko mosta, nivo Zete treba da se spusti za 140 cm..., a da bi kuce bile slobodne od vode, treba 200cm.. Toliko iz Danilovgrada, pozdrav svima.

Lijepo komšo, hvala na ovim informacijama.

Na žalost kiša nastavlja večeras..  tako da će se taj nivo zadržati a možda i povećati..

Admine, daj nam zadnje podatke o vodostaju na jezeru i ostalim mjestima.. i naravno poređenje, da li opada ili stagnira ili raste??

Danilovgrad

• Guest
« Reply #113 on: December 02, 2010, 17:03:18 »
Oooo, a ko mi jekomsija?  :03:
Nego evo vama svima jedna fotografija sa druge strane, tacnije Pazicke, a pogled ka gradskom mostu.

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #114 on: December 02, 2010, 17:47:23 »
au to je izuzetno velika voda danilovgradski,pa meni se cini po njoj da je ima metar samo na asfaltu-ispravi me ako grijesim?............

.............inace danas sam posjetio zetu i moram vam rec ljudi da je taj dio zemlje pod vodom...e sad ne znam nazive sela kroz zetu ali pokusacu da objasnim gdje je voda...dakle saobracaj je zaustavljen kod spomenika kad se prodju golubovci ,policijski auto na sred puta neda da  se ide dalje tako da sam skrenuo lijevo sa autom i nastavio asfaltom prema plavnici i parkirao auto nekih kilometar ipo cini mi se odatle, kod groblja koje je dobrano bilo pod vodom. i prije groblja je bilo sa strana velikih lokvurina u dvoristima oko kuca ali vec kod groblja pocinju , onako bas velike vodene povrsine. tu sam izasao iz auta i pjeske nastavio nekih 300-400 metara put plavnice i to je to...ne moze se vise dalje , sve je pod vodom i voda raste iz minut u minut prema rijecima mjestana koji pokusavaju da spasu ono sto se spasiti moze ovoliku vodu ni najstariji ne pamte,kazu da nikad nije dosla dotle. auta su zamjenili cunovi kojim se prebacuje roba i ljudi iz ugrozenih djelova. sve je izgledalo potresno u neke kuce voda je vec usla dok je kod nekih na samom pragu. necije terase sluze kao mjesto gdje su komsije ostavili namjestaj jer su im kuce vec debelo pod vodom. snimao sam mobilnim tako da se izvinjavam na kvalitetu...link cu postaviti cim se uploduje materijal na youtube...

Vjestica

• Guest
« Reply #115 on: December 02, 2010, 17:58:16 »
Pozdrav Danilovgradski,komso  :109:
Kasnije cu postavit neke fotke,i jedan atraktivan snimak na YouTube,kada vojni kamion prolazi kroz vodu dube sigurno preko metar i nesto,a pritom i dize talas od pola metra,metar..
Imam vise slika.
I da recem da je Zeta od jutros opala mozda nekih 4-5cm,al sta to znaci za jedan cijeli dan (nista).

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #116 on: December 02, 2010, 18:01:27 »
Evakuacija u Beranama, Zeti, Žabljaku Crnojevića...
02. decembar 2010.

Situacija u Crnoj Gori zbog poplava je i dalje sve gora a u svim poplavljenim opštinama su počele evakuacije ugroženog stanovištva.

Oko hiljadu osoba u Beranama do sada je zbog poplava izmješteno u kolektivne smještaje, rekao je predsjednik opštine Vuka Golubović. Golubović je rekao agenciji MINA da se u Berane može doći jedino iz pravca Bijelog Polja lokalnim putem preko Lješnice i Petnjice, jer su svi ostali putevi u prekidu.

Prema njegovim riječima, u Beranama sve službe funkcionišu organizovano, ekipe su na terenu i u kolektivni smještaj hrana redovno donosi. “Redovno im dopremamo hranu ćebad i druge stvari da bi bezbjedno provedeli noć i da se ne prehlade. Pomažu nam humanitarne organizacije, opština, nadležna ministarstva”, rekao je Golubović.

Kako javlja radio Antena M situacija u Zeti je katastrofalna te da ni najstariji mještani ne pamte da je nekad bilo gore:

"Premašili smo za 30 cm januarski nivo i očekujemo da još toliko  poraste u narednim danima. Dupliran je broj domaćinstava koji su pretrpjeli štetu... Organizovaćemo akciju evakuacije stanovništva, ako bude potrebno i stoke. Nivo Skadarskoj jezera raste 2 cm za sat, kažu u gradskoj opštini Golubovci.

Situacija na Rijeci i Žabljaku Crnojevića, kao i selima Dodoši, Ceklin i Strugari je uslijed poplava alarmantna, tvrde mještani tih naselja i predstavnici lokalne vlasti na Cetinju. Vodostaj jezera raste iz sata u sat, tako da je oko podne nivo vode bio 50 centrimetara veći nego juče, a metar nego u januaru.

U Dobrskom selu, Ceklinu i Strugarima voda je napravila mala jezera. U Rijeci Crnojevića voda je prekrila šetalište i stigla skoro do glavnog puta. I dalje je u prekidu put Rijeka Crnojevića–Žabljak Crnojevića. Sa Žabljaka je evakuisano 13 porodica, s Rijeke pet, a iz Dodoša osam, prenijela je MINA

http://www.portalanalitika.me/drutvo/vijesti/15323-evakuacija-u-beranama-golubovcima-abljaku-crnojevia.html

Offline niksicki

• Sr. Member
« Reply #117 on: December 02, 2010, 18:02:14 »
Slike od danas popodne Vrtac

Uveliko preliva

Vrhovi ograde vire iz vode

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #118 on: December 02, 2010, 18:12:56 »
snimljeno mobilnim na putu za plavnicu  (skoro 2 km od spomenika kod golubovaca)

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #119 on: December 02, 2010, 18:15:15 »
Svaka cast Vanja za aktivnost. Nisam jos pogledao snimak, sad cu.  :21:
Februar 2012. :)

Vjestica

• Guest
« Reply #120 on: December 02, 2010, 19:33:25 »
Evo snimaka iz Danilovgrada (nisu moji). Kasnije cu i okacit 2 moja snimka,ali kraca,bice i slika dosta..

1.

2.
&feature=related

Danilovgrad

• Guest
« Reply #121 on: December 02, 2010, 20:05:23 »
Imalo je metar ipo na putu. :) Zeta je opala svega 10-tak cm za cijeli dan... Evo exkluzivne slike iz vazguha, danilovgrdaskog mosta i potopljenog grugog dijela grada preko mosta, mjesta Pazici. Fotografije su lose ali dosta dobro pokazuju razmjere katastrofe u Bjelopavlicima.... Pozzdrav za komsije :DDD

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
  • IG: @alexandarsh.me
    • Alexandarsh točka Me :)
« Reply #122 on: December 02, 2010, 20:46:49 »
evo slika sa jednog foruma

nijagara na cijevni

cijevna

❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
  • IG: @alexandarsh.me
    • Alexandarsh točka Me :)
« Reply #123 on: December 02, 2010, 20:47:30 »
i PG od juce

❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #124 on: December 02, 2010, 21:57:34 »
Od veceras do sjutra vece slijede jaki padavinski termini,  poslednji talas Biserke :  od 3 ujutro sve do 6 popodne sjutra,  cijeli dan ...   Zatim od petka vece kraj ozbiljnih padavina,  eventualno neka zera tu i tamo.  Neki vodostaji u donjim djelovima slivova (Skadarsko,  Bojana...)   ce moci jos da rastu tokom noci,  ali od subote bi trebalo da se pocnu povlaciti vode.   Ovo moze biti generalno najveca poplava u istoriji CG  ...    :02:    ipak,  bez ljudskih zrtava    :105:      samo da izdrze jos sjutra i noc  petak/subota.