Nije uobičajeno da u Baru bude naročito jakih oluja u aprilu mjesecu. To je, eto, i ova godina dokazala.
Iako je pojava grmljavine nešto sasvim normalno i uobičajeno za svako doba godine na primorju (što i nije slučaj sa kontinentalnim mjestima, gdje su oluje češće u toplijem dijelu godine), ipak sam nakon višegodišnjeg praćenja došao da zaključka da se i u Baru potencijalno najjača nevremena javljaju ljeti.
3. april 2008. godine je ipak pokazao da se jaka nevremena mogu javiti i kad nije baš toplo i kad ih čak ni u prognozama niko ne pomene.
Evo šta je prognozirao Estofex:
Dan je i počeo kao da se ne sprema ništa ozbiljnije. Ujutru je bilo kratkotrajne i kiše i pojačane bure, zatim se djelimično i razvedrilo. Oblaci su bili nekako slabi, jedva su se i kretali. Strujanje je bilo blago istočno.
Tek oko 13.30h su počeli da se skupljaju tamni oblaci iznad planine Lisinj (istočno od Bara), a zatim su počeli da se gomilaju i prekrivaju sve veću površinu. Oluja je, bukvalno, došla niodakle, jednostavno se stvorila iznad Bara.
Oko 14h su počinjale prve kapi kiše... I dalje sam mislio da će biti samo kratkotrajan pljusak. Zatim je počeo grad i zagrmilo je. Ovakve oblake sam zatekao kad sam izašao na prozor:
Jednostavno nagomilani cumulusi, tek ovdje se vidjela prva kišna (gradonosna) zavjesa:
I dalje nisam vjerovao da može biti išta opasnije, a onda se nebo otvorilo. Počeo je da pada takav grad kakav nisam puno puta u Baru vidio. Gromovi su počeli da udaraju u neposrednoj blizini. Non-stop su se smjenjivali grad i jaka kiša. Ubrzo sam dobio informaciju da je centar grada potpuno poplavljen i da se u glavnoj ulici stvorio vodeni talog od pola metra.
Kada se malo smirilo, oko 14.30h, otišao sam da slikam.
Ovakve sam oblake zatekao:
Ovdje je oblak bio na vrhuncu. Mislio sam da će da se spusti tornado:
Onda se i taj oblak "otvorio":
Počinje jaka kiša...
Pogled prema zapadu:
Tek oko 15h se situacija skroz smirila.
Evo kakvo je stanje bilo na satelitu. Niko ne bi rekao da je bilo ikakve jače oluje na crnogorskom primorju:
Za vrijeme oluje palo je
36mm padavina, a temperatura je pala sa 16.9C na 9.9C.
U ostatku Crne Gore su zabilježene samo zanemarljive padavine.
Nevrijeme je bilo tipično lokalnog karaktera.
I tako se u ovim meteorološki dosadnim aprilskim danima sjetih da je nekad znalo i u ovom mjesecu biti zanimljivo.