METEOROLOGIJA > Vremeplov
Podaci od minulih godina
Poseydon:
Kako doci do podataka tipa temeratura, visina snijega za odredjeni datum ? Konkretno me interesuju podaci zima 1984/1985 godina za Podgoricu i Ulcinj ? Hvala unaprijed
vanja:
Posejdon i mene to zanima jer ta zima je kolko se sjecam bila najaca, jos sam tada bio u osnovnu skolu pa nisam siguran dal je to 84. 85. ili 86. godina....mecava u Podgorici i snijeg koji je je presao iz jake kise i padao do nekih 1500h nisam siguran....20 santimetara sa nametima na pojedinim mjestima i do pola metra. Jesam potrefio?
Admin:
Dok je postojala SFRJ, kasnije SRJ i SCG obaveza Saveynog hidrometeorološkog zavoda bila je izdavanje statističkih godišnjaka.
Pretpostavljam da u HMZCG postoje kopije tih godišnjaka.
Vjerujem da biste, ukoliko se obratite, dobili dozvolu da prepišete podatke koji vas interesuju.
Nije isključeno da podaci postoje i u državnom arhivu.
Poseydon:
@Vanja i ja sam bio dijete tada ali moje sjecanje je malo drugacije. Snijeg je poprskao cini mi se 25.12.1984.izjutra i brzo se rastopio, nakon toga je bilo par vedrih i hladnih dana sve do doceka 1985. Snijeg je poceo negdje oko 03h 1.1.1985. i do negdje 3.-4. padao svakog dana. Onda je opet malo otoplilo, upamtio sam Badnji Dan i kako se snijeg topi u Pg.Onda za Badnje vece idemo za Ulcinj i tamo nas ceka sitna kisa, Bozic sa kisom,gradom , snijegom,cas jugo cas sjever smuta kako vele primorci u Pg je mislim svo vrijema padao snijeg.Onda 8. januar 1985. gazim znijeg do ispod koljena na 30m od mora.Cini mi se da je zvanicno bilo 20cm u Ulcinju, a 35 ili 40cm u Podgorici i to traje danima....Klini leda vise kao na Zabljaku...
@Admine kome bih mogao da se obratim u HMZCG ?
vanja:
--- Quote from: Poseydon on December 21, 2009, 18:41:37 ---@Vanja i ja sam bio dijete tada ali moje sjecanje je malo drugacije. Snijeg je poprskao cini mi se 25.12.1984.izjutra i brzo se rastopio, nakon toga je bilo par vedrih i hladnih dana sve do doceka 1985. Snijeg je poceo negdje oko 03h 1.1.1985. i do negdje 3.-4. padao svakog dana. Onda je opet malo otoplilo, upamtio sam Badnji Dan i kako se snijeg topi u Pg.Onda za Badnje vece idemo za Ulcinj i tamo nas ceka sitna kisa, Bozic sa kisom,gradom , snijegom,cas jugo cas sjever smuta kako vele primorci u Pg je mislim svo vrijema padao snijeg.Onda 8. januar 1985. gazim znijeg do ispod koljena na 30m od mora.Cini mi se da je zvanicno bilo 20cm u Ulcinju, a 35 ili 40cm u Podgorici i to traje danima....Klini leda vise kao na Zabljaku...
--- End quote ---
to je ta zima izgleda posejdone...pricao sam o njoj na starom forumu...mislim da je tada Crnu Goru a i Podgoricu zahvatio hladni talas . Mjesec dana se snijeg zadrzao u Podgorici. Nevjerovatno je bilo. Pamtim taj snijeg i po tome sto se tada u kino Kultura davao film ET vanzemaljac :)))
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version