Hvala na ovim podacima SH, ipak su se donekle razlikovali podaci koje sam imao za period 2005-2007.
Evo kako bi preliminarno izgledao novi padavinski prosjek, barem za prvih 8 mjeseci u godini. Treba naglasiti da su podaci od 2019. i 2020. iz synopa i da se mogu neznatno razlikovati od zvaničnih iz godišnjaka, ali razlike bi doprinijele odstupanju od eventualno koju decimalu. Što se tiče poslednja četiri mjeseca, niz je za prethodnih 29 godina, i tu svakako treba još sačekati podatke od ove godine. A kako su u pitanju mjeseci sa velikom standardnom devijacijom po pitanju padavina, tu se već ne može isključiti ni par mm gore-dolje.
Prvo što upada u oči je smanjenje prosječne mjesečne količine padavina, koje je posebno izraženo u prva dva mjeseca. I proljeće i ljeto imaju za nijansu manje padavina od prethodnog referentnog perioda, dok se skok primjećuje početkom jeseni u periodu septembar-oktobar. Posebno je postao izraženiji taj "skok" između avgusta i septembra, pa je po prethodnom prosjeku septembar imao duplo više padavina od avgusta, a po ovom novom skoro tri puta više. Ali i tu još ima prostora za promjene. U prve dvije dekade ovog mjeseca je palo 0.0mm, pa teoretski konačna brojka može biti i za cijela 4mm manja od navedene u tabeli. Aktuelni prognostički materijal pak sugeriše da su za tako nešto male šanse.
Vidimo još i da je decembar (barem za sada) preuzeo titulu najkišnijeg mjeseca od novembra, ali i tu teoretski može da dođe do preokreta na kraju ove godine. Ono što je neminovno (pa sve i da preostala 3 i po mjeseca budu najkišniji ikad) je da se prosječna godišnja količina padavina nezanemarljivo smanjila za ~50mm.
Sličnu statistiku sam napravio i za Beograd:
Za razliku od Bara, prosječna godišnja količina padavina se čak i povećala iako su odstupanja po mjesecima u odnosu na prethodni prosjek značajno manja. Zanimljivo je da je vidljivo povećanje u periodu od maja do oktobra (toplija polovina godine) u svakom mjesecu, a zatim smanjenje od novembra do aprila (hladnija polovina godine) u svakom mjesecu. Toliko od mene na ovu temu za sada.