Oprostite ako postavljam glupa pitanja, ali me zanima da li ima ikakve šanse za jedan dobar anticiklon, koji po mogućnosti može potrajati do naredne godine, pa ako treba i suša, nema veze, imamo dosta vode u zalihama. Kakvi su uslovi za to? Šta treba da se desi. Ako se ciklon ovako javlja na svakih sedam dana, onda što ne bi i anticiklon... Možda je glupa moja formulacija, ali eto.. Neko pamti jesenas neko solidno vrijeme, ali ja ni to. Ne znam kad je zadnji put spojilo 7 dana bez kiše... I da li je istina da ulazimo u novo ledeno doba. Ako je tako, da li će bar tropski predjeli biti donekle topli?
Više vezano za klimatske promjene i dugoročne prognoze.Do kraja godine AC nije moguće da se održi iako je bilo godina kad je decembar bio sušan,ali svakako jesen koliko toliko bude padavinski bogata.
Na osnovu podataka od 2001. opada Sunčeva aktivnost,a proračuni su da će naredni 25. ciklus biti još slabiji(sa manje Sunčevih pjega),tako da jedan dio naučnika je stvorio teoriju da će se možda ponoviti Maunderov minimum 40ih ili 50ih godina.Ulazak u glacijalni period je spor proces,traje stotinama godina,pa se slabije i osjeća a mi smo već na prvoj stepenici ka tome.Međutim kako je klima srednje stanje od 10,20,30 ili 50 i više godina nije dijagram uvijek ravan,postoje tu topliji periodi ka ukupnom padu ili obrnuto.Što se tropskih predjela tiče,do povratnika(oko 24 s.g.š.) ostaje toplo,glacijacija se osjeća do tih širina,pretpostavlja se da je Boka Kotorska ustvari fjord,nastao radom lednika.