METEOROLOGIJA > Temperatura, padavine, vjetar...
Snijeg
Dusko:
O, oprostite ja zaboravih, hvala vam na ažurnosti, brzi ste,nema šta!!!! :) :) :)
SnowHunter:
Osim što je prelijep i lepršav, snijeg je pomalo i neuhvatljiv i nepredvidljiv ;) Otuda mu i gustina varira u znatno većem opsegu od onog koji si naveo u prvom postu. Zapravo je gustina novog snijega najčešće od 70 do 120 kg/m3. Ovo najviše zavisi od temperature, pa i vjetra. Što je niža temperatura i slabiji vjetar gustina snijega je manja i u odnosu na količinu padavina visina snijega će biti veća. Svega 3-4mm može dati i 10cm pršećeg snijega. Ovakav snijeg je pršeć i paperjast i zbog toga što zarobljava dosta vazduha, što znatno utiče na njegovu gustinu. Naravno, kasnije slijeganje stvari zna poprilično da izmijeni, vazdušni čepovi se eliminišu, sniijeg se zbija, idu i nekakvi procesi prekristalizacije ili firnizacije (ako postoje uslovi formiraće se na kraju i čisti led, čija je gustina iznad 900kg/m3) i gustina se znatno povećava. Odstajali ljetnji snijeg, kojeg ima dosta u snježanicima na visokim crnogorskim planinama, ima gustinu od 400-500kg/m3. S obzirom na navedenu najčešću vrijednost gustine novonapadalog snijega (70-120kg/m3), mislim da je razumljivo što se radi lakšeg računanja kod nas laika najčešće uzima 1mm padavina kao 1cm snijega. ;)
Madjo:
Dusko,dobrodosa na forum.
Snowhunter je expert za snijeg,dobio si kvalitetan odgovor.
Dusko:
Snowhunter, tačno ono što me je interesovalo, hvala ti!
Madjo, zdravo bio, bolje te naša!!!
SnowHunter:
--- Quote from: Dusko on January 29, 2010, 19:30:40 ---Snowhunter, tačno ono što me je interesovalo, hvala ti!
--- End quote ---
Ma ništa. Evo ako te zanima link do jedne knjige gdje je rađeno detaljno istraživanje ove problematike na prostoru Kanade:
http://www.meted.ucar.edu/norlat/snowde ... _to_cm.pdf
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version