Šone, ti si iz mnogo lijepog kraja. ;) Prošle godine početkom aprila slučajno me put nanese tuda, a pošto volim da lutam :D po planinama, rekoh da se ispenjem na Stražbenicu (1540m), koja je najviši vrh Kovača, a na kojem igrom slučaja do tada nijesam bio. Kraj je prelijep, visoke četinarske šume, fenomenalan vazduh, lijepa sela, tužno je što je takva ljepota opustjela i nekako sasvim zaboravljena. Evo malo fotografija.
Put Pljevlja - Čajniče nakon Boljanića skoro desetak kilometara ide na oko 1300m, zimi zna često da bude zavijan i pod velikim snjegovima. Taj dan je na Žabljaku bilo još desetak centimetara snijega, a ovako je izgledao put neposredno prije graničnog prelaza Metaljka:
Čitava planina je obrasla gustom četinarskom šumom, a i tamo gdje su proplanci mladice smrče i jele nezadrživo osvajaju teren:
Na sami vrh vodi makadamski put:
U podnožju Stražbenice na 1300m je bilo prosječno oko 20cm snijega, dok ga je u zoni 1500m bilo čak 50-60cm!!! Ovo me je vrlo iznenadilo, jer je Kovač na krajnjem sjeveru CG sa dosta manje padavina od visokih planina južnije, ali eto ipak vrlo snjegovit:
Par stotina metara prije vrha još jedno iznenađenje - rampa:
Vrh je praktično zabranjen za posjete, jer ima stalnu vojnu posadu, otuda odatle ni nemam fotografije. Malo sam pričao sa dvojicom vojnika gore. Vrh je zaravnjen proplanak okružen crnogoričnom šumom. Visoka ograda (2.5m) oko objekta na vrhu je prema njihovim pričama 2005. i 2006. godine bila znatnim dijelom prevršena! :o :o :o Odmah mi je palo na pamet, još jedno idealno planinsko mjesto sa stalnom posadom gdje bi se mogla vršiti meteo osmatranja, a eto od toga ništa... :'( :'( :'( Inače sama Stražbenica nije zahvalna za fotografisanje jer je od podnožja do vrha pod gustom šumom i bez vidika. Zato su miris i svježina vazduha očaravajući, za šetnju prosto idealno mjesto. Evo još nekoliko slika iz podnožja i okoline. Prvo jedan vrlo izdašni izvor ispod Stražbenice :o :o :o:
Kaćuni dolaze poslije snijega ;D ;D ;D:
Prelijepi krajolici Potkovača:
Za kraj jedan seoski motiv:
Eto Šone, vjerujem da neke od ovih predjela prepoznaješ, mene su oduševili, nadam se da ću još koji put tuda prošetati.