Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Planine Crne Gore
Bjelasica i Komovi
Dusko:
"Prostorni plan posebne namjene Bjelasice i Komova" ???
Da li je neko od vas upućen nešto bliže u ovu, ne znam ni sam kako da je nazovem, ali zasad mi najviše liči na bajku? Već duže vremena se u štampi objavljuju članci vezani za ovu temu, poslednjih desetak dana skoro svakodnevno (počela javna rasprava). Ukratko, na teritoriji opština kojima pripadaju Bjelasica i Komovi (Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Andrijevica i Berane) planira se formiranje regionalnog turističkog centra. Taj centar bi trebalo da predstavlja, što bi rekli naši političari, motor razvoja turističke privrede Crne Gore! Tu se pominju desetine hiljada kreveta, sistemi žičara, putevi, aerodromi... :o
Danas u Pobjedi predsednik kolašinske opštine kaže da ove gradove treba (preciznije, da se mogu) povezati tramvajskom linijom?! Zbog toga sam na početku i napisao da mi sve to liči na bajku, ali... možda griješim ???
Madjo:
--- Quote ---da će da se pomjeri Jadransko more do Cetinja
--- End quote ---
Ja čekam ovu žičaru što su obećali...
ehtelion:
to su ogromna ulaganja, pominju su ski centar Kolasin 1450 (jezerine), Kolasin 1600, neki centar na T, Cmiljace i jos neka. Mislim da je Snowhunter najbolje upucen u ovaj projekat, jer je na drugim sajtovima redovno davao linkove ka clancima a i svoje slike i misljenja sa terena. A eto i Durmitor nacionalni park pa se turizam raspada u pogledu organizacije i sredjenosti ponude.
Sto se tice bogatih Arapa, zasto da ne? svoje bogatstvo steceno prodajom nafte moraju nedje uloziti inace ostadose bez dinara:)
Cirius:
Valjda Austrijanci rade na tome, vrzmaju vec duze vremena po Bjelasici i Komovima u pripremi tog projekta ...
SnowHunter:
Prije više godina sam i sam vjerovao da će se jednog dana izvanredni turistički potencijali ovog područja iskoristiti na pravi način. Danas više ne vjerujem ni u šta. O koliko se samo velikih projekata u našoj malo državi pričalo zadnjih godina, da bi, nažalost, sve ostalo na nivou priče i obećanja. Tako će završiti i ovo. Ne samo zbog ružnog iskustva, već i zbog toga što je Prostorni plan za Bjelasicu i Komove, makar u slijedećih deceniju - dvije skroz nerealan. Pa sjever Crne Gore je slijepo crijevo, sa očajnom putnom i smještajnom infrastrukturom, plus ubog i siromašan do bola. >:( :'( ::) Pa ko bi tu ulagao milijarde eura u desetine hiljada kreveta i 5-6 ski centara, kad i ovaj jedan mali ski centar radi ispod nivoa rentabilnosti. Možda neko lud, ili neko ko bi oprao veliki novac, ali se čini da takvih poslije SEK-e više nema. Tako je možda i bolje, jer se sa istim baš i ne usrećismo. Umjesto što se pare troše na sastančenja, dnevnice i pisanje planova - bajki, bolje bi bilo da se osposobi ovih nekoliko započetih planinarskih domova (Cmiljača, Džambas, Kurikuće, Vranjak, Krivi do), da se omogući njihov rad tokom cijele godine kako bi se veliki broj turista privukao na klasično planinarenje, trekking, hiking, brdski biciklizam, zimi na turno ili freeride skijanje, jer je prostor za to bogom dan. Pa tek jednog dana, bojim se u dalekoj budućnosti, možda će i ovi planovi - bajke postati realniji i vjerovatniji. Volio bih da se varam i dajbože da me stvarnost demantuje, niko srećniji, ali ne vjerujem...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version