Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Planine Crne Gore
Naše planine
Tihi:
Neka se ova tema zove baš ovako" Naše planine".U ovoj temi možete pisati o svemu što je vezano za planine Crne Gore.Možete pisati o našim šumama ,pašnjacima,ljepotama,naših planina,njihovom hidrološkom bogastvu,jamama i pećinama.Takodje ,možete pisati zanimljivosti o našim planinama.Ako posebno volite neku planinu slobodno je opišite,recimo njen geografski položaj ,reljef,klimu i td.Ali o jednom se ne može pisati a to je o snijegu na planinama.Za to postoji druga tema.Znam da to svi znamo,nego čisto da napomenem.
Mađo:
Bravo Tihi. :45: Odlična tema, nadam se da će forum malo živnuti u ovom nadolazećem ljetnjem periodu.Jer ljudi se planinâ i katunâ śeté kad im pripeče pod guzicu -što se veli :67: ...
Imaćemo o čemu pisati.Naše su planine posebne. :43:
Zamolio bih moderatore da premjeste one nekoliko postova iz teme Snijeg -sezona 2015. ovamo.Fala. :83:
vanja:
--- Quote from: Higlander on May 07, 2015, 17:35:43 ---Gledao sam bas Vojnik sa juzne strane je drzao snijeg duze jos ga ima i to masu a mogu mislit sjverna strana Vojnika, no Lovcen s istocne strane sa juzne ga i ni nema Lovcen, ok to je za ocekivati naravno em sto je visociji i geografski gdje je em sto ima masu vrhova preko 1900m i masivnija planina,al Lovcen je bas do kasno imao snijeg lijep jer ima padvine velike znamio da zimi na orijen i lovcen najvise pane snijega kolicinski, al je brzo ispario mislim relativno u odnosu na Vojnik brzo, jer ga ima ipak dje je lovcen i da je maj nema price svaka cast pa to je skoro more a on se opet dici snijegom to je jedna prellijepa planina, al ipak me iznenadilo da Vojnik sa juzne bas toliko vise drzi no lovcen cak sa istocne ok svaakoao da Vojnik sa sjverne i istocne nema price al juzna,jer ipak istocna lvcena mocno dijeluje kad napada naravno podrazumijevam da ga vijetar ne opuva al ipak dolje je izgubio ga,Madjo sta drzi najbolje snijeg na Lovcen sjever Stirovnik i Jezerski,zanima me istocne strane kad ga vjetar ne opuva jezerskog bi ipak trebalo duze da drze no jug lovcena i istocna stirovnika.Vidim da ga opet jos ima sa tvoje strane :11:
--- End quote ---
--- Quote from: Tihi on May 07, 2015, 19:57:32 ---Sve što si napisao za Vojnik je tačno.Vojnik bi držao još duže snijeg i sad bi se komplet bijelio sa južne strane ali ima specifičnu zemlju.Ta zemlja bukvalno jede snijeg.To će ti i reći stanovnici sela Mokrog,koliko teško ostaje snijeg,zemlja ga podgriza.Preovladava karsni tip zemljišta( krečnjak) i Vojnik je najizrazitija krečnjačka masa medju Dinarskim planinama.Zemljište je puno vrtača,vodopropusno je i rastresito.Sjeverna strana nema taj problem.A snijeg se kreće ovako:
Gdje je god šuma tu je 90 posto kompaktan snijeg.Visina snijega kreće se oko10 cm,ponegdje 20 cm a ima naslaga i po 1 m. Mislim na šumu koja se ne vidi iz Nk a nalazi se isto sa južne strane.Šuma koja se vidi iz Nk ima snijeg iznad 1400 mnv i to samo ponegdje.A ova što sam gore pisao nalazi se na visini oko 1600 m.Dok se ova dolje već zeleni ova gore nema ni jedan list.Tu vlada još zima.Nameti su rijetki sa južne strane su od 1 do 3 m visine ,bar ono što sam mogao zapaziti prije neki dan.Poznata je Štirna strana( odma iznad Štirnog dola) .Tu je bilo snijega na površini ko dva fudbalska terena.Tu smo se 3 maja klizali ,bilo bi dobro spuštanje sankama ali i vrlo opasno,jer je strmo.To je onaj snijeg koji se nalazi u dno jugoistočne strane Velikog Vojnika i ne može a da se ne primjeti iz Nk polja.On se 2013 godine zadržao do 1 jula a znao je da ostane i do avgusta( vrlo rijetko). Vrh je opasan ( okružen)sa snijegom sa svih strana osim sa južne.Ima ga oko 1 m a nameta i do 2 -3m.Gradno i Mramorno brdo su prošarani,a jugozapadna strana Velikog Vojnika ima dosta snijega.Sjevernu nisam gledao ,ali mislim da je puna snijega.Ovaj snijeg na vrh i ako je 2000 mnv može se vidjeti redovno u sred avgusta.Uglavnom gdje je šuma tu je skoro bijeli pokrivač kompaktan.Ogromna je razlika kad se gleda iz Nk i kad se ode gore.Sve u svemu dosta ga. je okopnilo ,više od 50 posto,ali tu dje ga ima ,baš ga ima.A evo ne mogu da se nakanim da napišem jedan kratki izvještaj sa uspona od 3 maja.Uradiću to valjda do sjutra u ovo vrijeme.Probaću nekako da i slike izbačim,one će sve reći.
--- End quote ---
--- Quote from: Higlander on May 08, 2015, 11:08:36 ---Ok,ovo za slike,isao sa ma Ct pa sam bas gledao stanje snijega pocu do na Mauzolej a sad Na Vojnik za uranak nijesam isao rad obaveza ,pazi Vojnik sa juzne sad ima vise snijega no Lovcen sa istoka i to zestoko ustvari cak da se poredit ne mogu,a kako mi kaze drug sa ct koji je gledao sjeverne kompozicije da je i to izgleda manje znatno no Vojnik sa Juzne pazi Vojnik sa juzne ,za sjvernu strane nema potrebe govoriti....Oko 20 marta bijelio se lovcen zestoko kao Vojnik a bogme se ne bi ni jednoj visocijoj planini postidio znamo koje padavine se svale tamo....
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: Mađo on May 08, 2015, 11:23:56 ---Ne mogu se uopšte poredit te dvije planine.Lovćen ima vrlo malo površine iznad 1500m a i to što ima iznad te linije je prilično strmo i uopšte nije podesno za čuvanje snijega.
Da ne pominjemo poziciju,izloženost toplijem vazduhu...
--- End quote ---
--- Quote from: Higlander on May 09, 2015, 00:46:10 ---Pa jeste to si upravu za poredjenje, ako budes imao kakvu fotku stirovnika majsku nabaci,bas me zanima kako je stanje sa grmljavinom na lovcenu sudar more planina sigurno tuce dobro gadno je ljeti gore pogotovo ranije bilo dok je bilo cobana itd,mada sad ja vijerujem da je gromobranska mreza jaka na mauzolej i tv toranj..
--- End quote ---
--- Quote from: Tihi on May 20, 2015, 20:19:18 ---Pane na Goliju sila snijega.Vrhovi iznad 1700 mnv redovno dobijaju novi snijeg i do sredine aprila.Rekao bih da je jača od Vojnika u toj oblasti do 1400 ,jer je Vojnik izgubio dobru šumu,pa nikako čuva snijeg u nižim oblastima ,tek iznad 1500mnv dje je šuma zbog nepristupačnosti očuvana dobro drži snijeg.Sjeverna strana Golije je 3 maja bila puna.Inače to nije glavna Golija.To su Vukotine Golije koje se pružaju od Visoke glavice1650 mnv do vrhova sa 1788 mnv.Glavna Golija se pruža još dalje pud Pive i Somime.Najviši vrhovi su joj "ZLOSTUP" -1942 mnv i Čardak ( mada ima još nekih naziva)-1945 mnv ili kako ja volim da kažem " ČARDAK NI NA NEBU,NI NA ZEMLJI.
--- End quote ---
--- Quote from: Higlander on May 23, 2015, 15:13:49 ---Vojnik je bio jedna od u bivsoj sfrj najbogatih planina sumom decenijama je unistavan pogotovo ranije dok je bio cuveni javorak koliko se iz njega vozillo,misliim ako nadjem podatak stavicu za ovu planinu o kakvoj je sumi i da je bio jedan od najbogatih predjela sumom u sfrj ,ima li Tihi kakva fotka vojnika sa sjevrne strane evo s juga jos ga ima i to se dobro iz nk polja vidi pogotovo onaj pojas jedan upecatljiv iz nk.
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: Tihi on May 23, 2015, 18:01:21 ---Tako je .Veliko bogastvo šume je imao, šteta što se puštilo to da propadne.Vojnik je imao 8 hiljada hektara kvalitetne šume koja se nemilosrdno uništavala.Otac mog tetka,je još prije 50 godina nalazio na Vojnik 800 velikih balvana posječenih,koji su počeli da trunu,jer ih je sigurno snijeg uhvatio pa se nisu mogle doćerati ,kolika je to šteta.Danas ima šume lijepe iznad Brezana,a na sjevernoj strani je gusta šuma ,divljina,koja se neće moći brati zbog nepristupačnosti.Inače kroz Vojnik je probijeno 80 km šumskih puteva i staza.Neki od njih su u vrlo lošem stanju,zbog velikih kiša i volio bih da nestanu za koju godinu potpuno.Da se ta planina ranije proglasila zaštićenom zonon ,e to bi pravo bilo ali kao po običaju kod nas se uvijek kasno reaguje.A i Golija je isto uništena posebno sa ove južne strane.
Čitam nedje neki tekst,i nalazim neke podatke.Kamil Morgan je opisivao Crnu Goru.Ne ko je on ,ali čitao sam njegov opis Nikšićke nahije.To je sigurno davno bilo ,možda i u prošlom vijeku ,ko zna ,možete na internetu potražiti o njemu pa će te znati koje su to godine bile.Opisuje ovako: ( prepričavam) Nikšićka nahija se po ljepoti izdvaja od svih drugih nahija.U njoj se nalazi i planina Durmitor.Pa slijedi onda opisivanje Durmitora.Kako odmiče jesen ljude se povlače u selo Žabljak.Zime na Žabljaku su opasne.Na krovove napada i 10 m snjega.Tokom zime vukovi se spuštaju u Žabljak,ponekad ih bude po 100 u čopor.Grebu po krovovima kuća,pa možete znati šta znači dolazak proljeća za stanovnike Žabljaka.
Osim Durmitora izdvaja se još jedan planinski masiv-Vojnik.Vojnik kao i Durmitor ima četinarsku i bukovu šumu ali bizna razlika je u potpunom nedostatku pašnjaka,tačnije na Vojniku je ne moguća ispaša zbog velikog broja vukova i medjeda koji žive u Vojnikovim vrtačama i uvalama( Vojnik ima na stotite i stotine vrtača i uvala i dosta manjih dolova).Žene i djeca iz Šavnika se ne smiju zaputiti južnim i istočnim padinama Vojnika od divljači a muškarci dvojica ili po trojica i obavezno naoružani.Znači na Durmitor je moglo biti ispaše ,tj bilo je a na Vojnik je uopšte nije moglo biti od divljači.( kraj) .Eto pa se može zamisliti kakva je divljina Vojnik tada bio i kakva je samo šuma tada bila.Osim šume Vojnik ima i dopre pašnjake i katune.Poznati katuni su Vioš do,Štirni do ( na njemo izdižu Todorovići koji su mi komšije malo dalje) i Štavni do .Mada katuni su zapušteni sem Štirnog dola.Ima ih još ali to su najpoznatiji.Eto danas ima malo četinara,hrasta ,bukve ali sve je to ništa kako je nekad bilo.Za 10 godina nestaće još 30% od današnje šume.
A taj snijeg što je upečatljiv iz Nk trebao bi se i u junu gledati.Ne znam kako je sa sjeverne.Cirkovi su najvjerovatnije puni snijega .Nisam išao sa sjeverne odavno.A tamo treba otići u zimu.U selo Duži koje je iza Vojnika na oko 1000-1300 mnv već u februaru je bilo dva metra snijega .Tamo je zimi preljepo ali i nepristupačno.Toliko od mene .Pozdrav
--- End quote ---
--- Quote from: sone on May 23, 2015, 22:39:41 ---Da,da Vojinik je planina za respekt Tihi al jos bih tu jednu dodao sto se sumskog bogastva tice koju arce i unistavaju decenijama.To je planina Ljubisnja u mom kraju koja je impozantna u svako pogledu a na zalost malo se o njoj zna i vodi racuna...Nisu one dvije jedine,naprotiv imamo toliko ljepotica od planina al dzaba sve to kad nema nas...E da je nekim zemljama samo bistra voda iz njihovih mnogobrojnih izvora gradjani bi im zivjeli kao u Emiratima...
--- End quote ---
--- Quote from: Tihi on May 23, 2015, 23:09:30 ---Živa istina.Ljubišnja ima silu šume i to još uglavnom četinari.A šume na svim našim planinama se uništavaju,pa čak i u nacionalnim parkovima zna da bude toga.
A mi nismo svjesni šta imamo u našoj zemlji,mi smo biser planete.Svi neku ljepotu tražimo u drugim mjestima na svijetu a nidje na tako malom mjestu nema ovoliko ljepote.Imamo šume ,pašnjake ,rijeke ,jezera ,plaže i još mnogo toga da ne nabrajam sad.A turisti kad dodju u Boku odma slikavaju gore brda i Lovćen,oni se dive tome,a mi ne okrećemo glavu na naše ljepote.Velimo ,naša zemlja je krševita,onakva ovakva ,šta sve ne pričaju ljudi,kažu šta ti je Crna Gora može se za dan obići.Ali ljepota se krije kad se zadje u prirodu a ovako tek toliko da privuče ljude da zadju u nju.I to što kažeš imamo vode dosta ,na nekim rijekama se može piti duž čitavog toka ,kao Tara na primjer.Bogata smo zemlja,treća najšumovitija u Evropi,54 % naše teritorije je prekriveno šumama.Ali ljudi ništa ne vide,možda zato što dugo žive na jednom mjestu pa se nekako priviknu,nekako mu to sve uobičajno bude i priroda i ostalo.
Evo jedna zanimljivost: Svake sekunde nestane površina kišnih ( tropskih) šuma veličine jednog fudbalskog terena,a u 20 vijeku posječena je polovina tropskih šuma.
--- End quote ---
--- Quote from: Higlander on May 24, 2015, 01:00:17 ---Kako ne ljubisnja ka i vojnik sila sume daleko poznata al je nagrdise i to je poznato,oko pljevalja bogata okolina cuveni jakic firma nekad kako su ljubisnju osakatali a sad ne znam u cijoj reziji je sakate, ,,kako su Garac ojadili imao je bukve lijepe u onaj krs gore lijepo je vidjet jos ima skoro sam isao lijepih debla al sve manje al tamo popalili rad pecuraka, svijesti boze sacuvaj
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version