METEOROLOGIJA > Klimatologija

Zanimljivosti

(1/13) > >>

Madjo:
Da li znate koje je najkisovitije mjesto na svijetu?
Grad Loro,provincija Coko,u Kolumbiji prima najvecu kolicinu padavina koja prosjecno iznosi 13.300 mm.
Mali grad Tutunendo,takodje u pokrajini Coko,Kolumbija,prima godisnje prosjecno 11.394 mm.God 1974. je palo cak 26.303 mm,sto predstavlja apsolutni svjetski rekord padavina za jednu godinu.Ciklon u Coku moze za 24 casa izluciti preko 500 litara po kvadratnom metru.Padavine su ravnomjerno rasporedjene tokom mjeseci.Prosjecno ovaj grad ima preko 280 kisnih dana,u vecoj mjeri padaju nocu(68%),prosjecna vlaga oko 90% a temperatura 26,4 C.
Da li znate ko drzi svjetski rekord u kolicini padavina za jedan mjesec?
To je Cerapundzi,grad u Indiji,na 1484 mnv,poznat kao najkisovitije mjesto u Aziji.Tokom mjeseca jula 1861.godine je palo nevjerovatne 9.299,6 mm padavina!Ova visoravan dobija ogromnu kolicinu kise zbog monsunskih vjetrova koji duvaju sa Bengalskog zaliva,donoseci ogromnu vlagu koja se naglo uzdize i rashladjuje iznad visokih planina sjeveroistocne Indije,potom izlucuje na valovit teren Cerapundzija,tzv orografski efekat.Monsunski vjetrovi duvaju u ljetnjem periodu.Specificnost ovog mjesta su i ekstremno jake kise tokom jutarnjih casova.Prosjek padavina iznosi 11.430 mm,max godisnja kolicina padavina ikad izmjerena u Cerapundzi iznosi 22.987 mm i to iste 1861.godine.

Miloš:
Ja sam cijelog života mislio (tj. čitao i učio) da je Čerapundži najkišovitije mjesto na planeti Zemlji, odnosno da prima najviše padavina godišnje, u prosjeku... Ali eto, čovjek uči dok je živ, i saznaje nove informacije.
Super što si našao ove informacije Mađo ! :)

Cirius:

--- Quote from: Miloš on November 11, 2009, 16:52:41 ---Ja sam cijelog života mislio (tj. čitao i učio) da je Čerapundži najkišovitije mjesto na planeti Zemlji, odnosno da prima najviše padavina godišnje, u prosjeku...

--- End quote ---
Takodje, sad prvi put cujem za ovo mjesto u Kolumbiji.  Ha, i mi ove nase kisice zovemo ciklonima ..   :)

Madjo:
Imam takodje podatke da su Cerapundzi tek na 4.mjestu po prosjecnoj godisnjoj kolicini padavina.Na drugo mjesto je planina i mjesto Monseram,planinski predio neposredno iznad Cerapundzija,sa prosjecnom godisnjom kolicinom od 11.873 mm.
Na trece mjesto se nalazi Maunt Vajaleje na Havajskim ostrvima,planinski sklop nastao intezivnim vulkanskim erupcijama,sa prosjecnom godisnjom kolicinom od 11.684 mm padavina.
Obratite paznju da su ovo PROSJECNI podaci na bazi visedecenijskog osmatranja.Svakako da Cerapundzi zasluzuju najvecu paznju jer imaju monsunski pluviometrijski rezim,sto znaci da preko 80% kisa pane izmedju mjeseci maj-avgust kada je aktivna visinska vazdusna cirkulacija sa Indijskog okeana.I sam podatak o mjesecu julu 1861.godine je fantastican.
Milose,ako ti imas nesto interesantno postavi odje.Mogli bi za pocetak postavit neke nase crnogorske rekorde,cisto da malo upotpuni ovaj topic. 

Miloš:

--- Quote from: Madjo on November 11, 2009, 23:29:31 ---Milose,ako ti imas nesto interesantno postavi odje.Mogli bi za pocetak postavit neke nase crnogorske rekorde,cisto da malo upotpuni ovaj topic. 

--- End quote ---

Da počnemo od nekih zanimljivosti kojih već ima na sajtu ?  ;)
Evo da malo sredim ove podatke.

Maksimalne dnevne količine padavina na glavnim i klimatološkim stanicama u Crnoj Gori:

Crkvice  452.5mm
Cetinje  428.3mm
Grahovo 390.4mm
Virpazar 372.0mm
Herceg-Novi 327.1mm
Nikšić 275.8mm
Petrovac 267.0mm (23. oktobar 2006.)
Kolašin 252.4mm
Danilovgrad 250.0mm
Budva  244.0mm
Podgorica 226.8mm
Bar 224.0mm (septembar 1990.)