METEOROLOGIJA > Klimatologija
Klimatske promjene
Admin:
Klimatske promjene su realnost, na koje države i društvo u cjelini moraju da se adaptiraju. Dok su mjere ublažavanja u cilju redukcije emisije gasova staklene bašte i usporavanja globalnog otopljenja od vitalnog značaja, bitna i još izraženija je potreba za adaptacijom.
Gdje je svijet, a gdje mi u svemu ovome i smatrate li da svako mora preuzeti dio odgovornosti?
Miloš:
Što se samih promjena klime tiče, klima se mijenjala još od kad postoji planeta Zemlja. Postoji, prije svega, više astronomskih faktora koji utiču na klimu naše planete. Otprilike, kada dođe do kombinovanog uticaja svih faktora, tada dolazi do bitnije promjene insolacije na sjevernoj polulopti, pa i do pada temperature. Mi se trenutno nalazimo u interglacijalnom periodu, a zadnje ledeno doba se odigralo prije otprilike 18 000 godina. Klima se mijenja i u kraćim vremenskim razdobljima, tako da postoje i tzv. mala ledena doba, kada je globalna temperatura za 2°C niža od trenutne.
Međutim, u 20. vijeku je pored ovoga navedenog došlo do značajnog porasta koncentracije CO2, kao i ostalih gasova staklene bašte u atmosferi. Zato je primjećen značajan porast globalne srednje temperature vazduha, nezavisno od astronomskih faktora.
Jedno je sigurno, a to je da se klima mijenja velikom brzinom. Na nama je da probamo, koliko god možemo, da usporimo te promjene...
Madjo:
Svjedoci smo globalnog otopljavanja i njegovih posljedica.Sve cesca i duza pojava suse za vrijeme ljetnjih perioda koja zna nastaviti i u septembru i oktobru mjesecu i extremno visokih temperatura kao sto je bila 2007 god u kojoj su oboreni mnogi rekordi.Sa druge strane sve cesce se desava da glavnina ciklonalnih aktivnosti sa juga bude u jeku zimske turisticke sezone,tj u januaru kada je nasim planinskim mjestima potreban snijeg da bi imali solidnu posjecenost,a samim tim i izvjesne prihode.A znamo dobro kada je "juzina" da nema snijega.Evo primjer prosla zima kada su temperature dostizale na primorju tokom kisnih dana 19 podiok!Snijeg nije padao ni na Durmitoru tih dana.U istom periodu u podlovcenski a vjerujem jos vise u podorjenski kraj padaju ogromne kolicine kise,sreca sto se priroda postarala da sva ta voda ponire u potpuno karstifikovan teren juznih Dinarida.U Cetinju palo preko 800 l/m2.Sjetimo se takodje zime 2006/2007,zime bez snijega.
U decembru prosle godine su zabiljezena dva olujna udara vjetra u H.Novom.Da je postojala mjerna stanica na nekim od visova iznad Herceg-novog mislim da bi jos jaci udari bili zabiljezeni.Tokom ovog ljeta podrucje Bjelopavlicke ravnice je par puta bilo izlozeno vremenskim nepogodama,tj jakim vjetrom i gràdom u svega par sati. Itd...
Moje misljenje da ce biti sve cesca pojava extremnih vremenskih situacija,a sve manja pojava nekih umjerenih i u granicama normale pojava za odredjeno godisnje doba.Bukvalno cemo imati dva godisnja doba u nekoj skorijoj buducnosti,ili ce se godisnja doba znacajno pomjerit od klimatoloskih termina(sve cesce pocinju vrucine iznad 30-te vec u maju,a hladnoce tek u februaru kada se duzina insolacije znacajno poveca).
Branko Micev:
Forumaši su privilegovani, jer su u prilici prvi da vide klimatske anomalije temperature tokom septembra u PG u posljednjih 60 godina.
Na slici su normalizovane temperature , ovo je WMO standard jer ovo omogućava da se vrši uporedjivanje otopljenja za dva različita mjesta na planeti. Ukoliko se ne izvrši normalizacija temperature a pristupi se uporedjivanju onda to liči na onu dječiju uporedjivati "babe" i "žabe"...
Za ovaj metod prvo treba da utvrdite zakon raspodjele (za Tmax) i verifikovati ga preko Hi-kvadrat testa ili Smirnov-Kolmogorevljevog testa, kada ovi testovi prihvate da je vaš zakon raspodjele OK, onda izvršite normalizaciju u odnosu na parametre raspodjele. No, nemojte se sa ovim opterećivati, mi ćemo za vas to uraditi, Vaše je da analizirate sliku i sami donesete zaključke a vjerujem da od ovih silnih oscilacija dobar dio njih smo na svojoj koži osjetili... I podjelite vaše zaključke sa nama. Ove i slične slike imaju karakter identifikacije i verifikacije klimatskih promjena ...
Cirius:
Ukoliko bi doslo do novog ledenog doba, kao sto je bilo prethodno, Podgorica bi imala odlicnu klimu ! Gleceri su bili do pola Britanije, na kontinentu do Svajcarske/ Austrije cini mi se, dakle mi bi bili kao Danska, tako nesto, samo sa ljepsim uticajem Mediterana. Vrijeme je vise da se zavrsi ovo interglacijalno doba .. ;D Po nekim naucnicima, ako se otopi led sa Grenlanda, ta slatka hladna masa bi ostala na povrsini sjevernog Atlantika (uprkos temperaturi, laksa od tople vode jer nema soli) blokirajuci golfsku struju. Divan scenario, samo nisu precizirali koliko bi trajao blagotvorni uticaj te mase.
U medjuvremenu, sve su prilike da ce moja djeca ili unucad uciti o zimi kao o sezonskoj pojavi iz vremena njihovih predaka, ciji su tragovi ostali na vrhovima planina ili oko polova :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version