Jeli bio ko dje na koju planinu da kaze kolika ima snijega otprilike ,jer ovo sto sam napisao gore je nešto odokativno a nesto vrlo prostom i nepouzdanom racunicom.
Ja nijesam bio niđe i ne idem niđe.Snijeg sam počeo da mrzim,ili sam blizu toj fazi.Volim toplinu i šporet.Jbm li ga.
Dobrodoša na forum.
Što se tiče visine snijega na Lovćen, griješiš u procjeni jer ga je dosta više od rečenoga.Posebo je izražena razlika u visini snijega između zona 1200-1300m u odnosu na 1500-1600m ili više. Još prije mjesec dana u komunikaciji sa stražarima na Jezerskom vrhu javljeno mi je da je gore visina sigurno preko jednog metra,bez nameta.Znamo koliko je to uzan greben i kakvi su vjetrovi gore.Od tada do danas je bilo mnoogo padavina,vjerovatno veći dio u čvrstom obliku.Kad pogledam odolen s Njeguša na stijene Jezerskog vrha i na Goliš(1480m) koji je zbilja zaliven tako dobro da se nijedna stijena ne vidi niti žbun smreke, procjenjujem da ga je minimalno 1,5 m!
Ako si govorio "Lovćen" a mislio na Korita e onda je druga rabota.
Štirovnik neću pominjat jer je to svijet za sebe, toliko puta dokazan. Imaš one fotke gore što sam okačio,poslije svih onih silnih južina već tada je Štirovnik imao ogroman snijeg.Ima jedna povelika uvala koja leži na 1650-1700 m,između dva najveća vrha,koja se blago spušta prema jugozapadu,tuda i dio ovoga puta prolazi - e to su zone ubjedljivo najvećeg lovćenskog snijega.Sad tamo zamišljam nekih 2,5 m prosječnog snijega!! Južne i istočne strane Štirovnika su strme i izložene vjetru te je tu snijeg znatno manji.Neđe ga vjetar toliko opuva ili izije da je to za nevjerovat.Posebno jugo.Sjeverna i sjeverozapadna strana su najstrmije,bukvalno grebenski strme ali su nešto zaklonjenije od feniranja s juga, plus što tamo "nabača" dosta snijega sa južne strane.Jedini dio đe ima nešto šume.
Ma cio Štirovnik trpi ekstremne vjetrove.
Na vrhovima bilo koje planine snijeg se teško mjeri i nemoguće je znati jesu li u pitanju smetovi ili srednja visina snijega,tako da svako dalje polemisanje gubi smisao .