Kasnim malo sa fotkama koje slijede, ali bolje ikad nego nikad... :D
Prvo ide nekoliko fotki sa izleta na Biogradsko jezero i katun Goleš (1600m) na Bjelasici od
9.05.2010.Pogled s jezera na prelijepu prašumu i vrhove Ogorelu glavu (1988m) i Međedac (1868m):
Međedac je još uvijek odlično čuvao snijeg:
Na putu ka katunu Goleš, u šumi snijeg počinje iznad 1550m:
Na prelijepom katunu Goleš (1600m), smještenom ispod vrha Gornji Lumer (1760m) ipak proljeće:
Na zapadu se ukazala moćna Sinjajevina u solidnom sniježnom stanju:
Jablanov vrh (2203m):
Babin zub (2277m):
Pet dana kasnije, tj.
14.05.2010. ispeo sam se na bjelasički vrh Štit (2050m). Tek sami vrh iznad 1950m u kompaktnom snijegu:
Katunska koliba na 1900m pod samim vrhom:
Štit je krajnji sjeveroistočni vrh Bjelasice, pa je izgleda ''kraći'' sa padavinama od ostalog dijela planine, otuda je i snijega manje, dio iznad 1950m je ipak još uvijek pod kompaktnim pokrivačem (treba još naglasiti da je ovo sjeverna strana):
Boru krivulju ne smeta više od 6 mjeseci leda i snijega:
Centralni i najviši dio planine (Crna Glava (2139m) i Galica (2079m)) stoji mnogo bolje sa snijegom:
Crna Glava, najviši bjelasički vrh i dalje pod kompaktnim i ne tako beznačajnim sniježnim pokrivačem:
Tog 14.05. jug je na vrhu Štita povremeno imao olujne udare, atmosfera je bila prilično mutnjikava, ali evo nekoliko slika susjednih planinskih divova. Prvo Komovi, lijevo Kučki Kom (2487m), desno Rogamski vrh (2303m):
Opet Komovi, Bavan (2252m) i Međukomlje:
Na kraju kraljevske Prokletije. Dvogledom sam gledao još uvijek zatrpane prokletijske vrhunce i zaključio da ih grije neko drugo sunce. :o :o :o Maja Jezerce je skroz desno:
Mali zum, u prvom planu se vide visoke šume molike na Zeletinu, oko vrha Drekina kosa (2112m), pod još uvijek savršeno kompaktnim i reklo bi se čak i debelim sniježnim pokrivačem. S obzirom na ovo zahlađenje i nove sniježne padavine, kompaktan pokrivač će u ovim šumama skoro sigurno dočekati klimatološko ljeto ;D ;D ;D, o najvišim prokletijskim vrhovima ne treba trošiti riječi, imam utisak da će oni ''vječiti'' snježanici ove godine malo i narasti (razlog više da se na ljeto posjeti najviša zona ove čarobne planine):