Na Vrbanju, u podnozju Orjena do prije 10min bilo suncano, odjednom se sve naoblacilo, Orjena zahvatila zavjesa I evo pada sitan snijeg trenutno.
Kakva je situacija tamo na Vrbanju, pretpostavljam da maletene i nema snijega na toj visini (oko 1.000m nm)? Baš me zanima kako je prošao Orjen od juče, tamo negdje iznad 1.600m... Gledam Lovćen iz Tivta, djeluje da je malo ogolio, pretpostavljam da ima max 40cm pri vrhu.
Nijesam imao vremena ranije da ti odgovorim. Prije ove kise u petak snijega je bilo otprilike 15-20 cm po prici mjestana, mada kazu da ga je bilo tesko procijeniti jer je bilo mecava oko Bozica, pa je na nekim mjestima bio okopnio a nedje ga je bilo preko pola metra. U petak je od ranog jutra bila kisa, i to bas obilna kisa, cak su nekim ljudima dolazili buldozeri da prave odvode za vodu, da ne bi plavili objekti. Juce ujutro je oko 5h presnijezilo bilo i palo je 12 cm snijega( ja mjerio). Snijeg se spustio cak do mjesta Kameno dje ga je bilo nekih 2 cm. Vec u mjestu Krusevice(nesto malo preko 600 mnv cini mi se) novog snijega je bilo 7,8 cm.
Krusevice
Vrbanj
Pogled na vrh Golisavac
Posle sam krenuo malo uz Orjen, jer je bilo suncano vrijeme, pravo za setnju. Medjutim, u roku od 10 minuta sve se naoblacilo i poceo je da pada sitan snijeg.
Ubrzo se intenzitet pojacao i pahulje su dostigle srednju velicinu. Za nekih sat vremena palo je 5 cm na Vrbanju, a na ovome mjestu do kojeg sam isao, koje je malo iznad Vrbanja, na nekih 1150 mnv, palo je skoro 10 cm snijega. Stvarno je bio fantastican snjegopad za toliko kratko vrijeme, cini mi se da u gradu tako ne moze padati
Posle nekih sat vremena snijeg je poceo slabiti, da bi nakon nekih sat ipo skroz prestao, cak je i sunce ogrijalo pojedine vrhove Orjena.
Evo i jedan klip
Na kraju dana na Vrbanju ga je ostalo nekih 20 tak cm, na ovome mjestu dje je sniman klip(oko 1150 mnv po mojoj procjeni) 40 cm okruglo( mjerio sam). Mislim da je na Sedlu ima blizu jednog metra, a gore pri vrhu je sigurno sve zatrpano