METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Klasični meteorološki instrumenti

(1/18) > >>

Madjo:
Slika dolje,kisomjer Helmanovog tipa,sastoji se iz 5 djelova:
-drzac kisomjera ili stub
-gornji dio ili slivnik posude
-donji dio ili posuda
-kantica ili bocica  
-drzac bocice
Uz kisomjer,potrebno je imati tacno odredjenu menzuru,koja mjeri kolicinu padavina u mm.
Otvor kisomjera je tako podesen prema menzuri da 1 mm taloga u menzuri daje 20 grama vode,sto odgovara kolicini padavina od 1 litra na povrsini od 1 m2.
 Kisomjer se postavlja tako da se vrh posude nalazi na 1 m visine.Takodje je jako bitno da se nalazi podalje od kuce,drveca i svega sto bi pravilo prepreku da slobodno padavine upadaju u kisomjer.
Mjerenje se vrsi presipanjem vode u menzuru i ocitavanjem skale u mm.Menzura mjeri do 10 mm,tako da ako je u pitanju bila nesto veca kisa menzuru treba puniti vise puta,a ukupnu kolicinu sabrati kao zbir pojedinacnih ocitavanja.
 Snijezne padavine se mjere otopljavanjem napadalog snijega u gornjem dijelu posude,a prije toga treba ocistiti snijeg s vanjske strane.Nakon topljenja,voda se izmjeri kao kisa.Bitno je kisomjer postaviti malo dalje od peci,pokriti ga komadom kartona da sto manje isparava tecnost.
Bocica kisomjera moze primiti 50-tak mm,ako se prepuni ona se dalje sliva u donji dio posude,tako da je kapacitet ovog kisomjera oko 130-140 mm.
Mjerenje se vrsi svakog jutra u 06h po srednjeevropskom vremenu,sto znaci kod nas zimi u 07h a ljeti u 08h,i prestavlja kolicinu padavina za 24h prethodnog dana.Moze se uraditi i vanredna mjerenja,ako postoji opasnost od obilnih padavina da se nebi prepunio kisomjer.Dakle izmjeri se kolicina,isprazni se kisomjer i zapise se sa strane i ujutro se sabere.

Madjo:
Gornji i donji dio posude kisomjera

Madjo:
Svi djelovi Helmanovog kisomjera,izuzev drzaca(nijesam ga htio skidat)
Tu je i menzura.

Rade:
Baš mi je ovakva tema trebala ;) Bravo Mađo!
Đe imaju da se kupe kod nas gotovi kišomjeri?

Madjo:
Neznam ima li idje,ja sam ovaj dobio iz Hidrometeoroloskog Zavoda.
Ima i drugih tipova kisomjera,savremenijih,ali ja sam zadovoljan tacnoscu ovog Helmanovog tipa.Nesto ti ja ne volim automatiku i tehniku,mehanika i klasika zakon!
Mene je bio potreban,a vi u Pg imate stanicu tako da imate podatke o kol padavina.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version