Za pristup forumu TAPATALK-om koristite 195.66.163.23/forumi/index.php
Vec nekoliko dana mi se pojavljuje greska kad otvaram meteorograme. Ima li jos ko isti problem?
Đe da pričamo o erupciji vulkana Hunga Tonga u Tongi? "Sydney observed atmospheric pressure fluctuations exactly 3 hours after the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano erupted near Tonga. So, the pressure wave covered 3,600 km in 3 hours, which means it travelled at 1,200 km/h. https://t.co/pVWeUPGNJP "Ovaj neki lik priča o promjeni pritiska koji je hiljadama kilometara dalje. Do kojeg dijela svijeta se mogu ispratiti promjene tj vazdušni udar od ove eksplozije?
Quote from: Al3k5aNd4R on January 15, 2022, 14:38:45 Đe da pričamo o erupciji vulkana Hunga Tonga u Tongi? "Sydney observed atmospheric pressure fluctuations exactly 3 hours after the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano erupted near Tonga. So, the pressure wave covered 3,600 km in 3 hours, which means it travelled at 1,200 km/h. https://t.co/pVWeUPGNJP "Ovaj neki lik priča o promjeni pritiska koji je hiljadama kilometara dalje. Do kojeg dijela svijeta se mogu ispratiti promjene tj vazdušni udar od ove eksplozije?Možeš ovdje http://meteo.co.me/forumi/index.php?topic=1393.200
Mađo ugasio nalog?
Zašto?
Akonto priče oko mjerenja snijega u Kolašinu. Ja nijednog sekunda nijesam posumnjao u tačnost podataka, ali sam oduvijek bio skeptičan po pitanju odabira lokacija za dostinu naših stanica i reprezentativnosti te lokacije za određeni grad. Za neke druge sam već znao da ne odražavaju pravo stanje, evo sad znam i za Kolašin. Barska stanica je tako na samoj obali mora, 30-ak metara od nje, pa tako Bar ljeti sredinom dana ima žabljačke maksimalce , a zimi je kao po pravilu drastično topliji od ostalih gradova na primorju. Ulcinjska je tako par km duboko u Ulcinjskom polju, dalje od gradskog jezgra. Hercegnovska je premještena na brdo iznad grada na 150 mnv, u drastično drugačije okruženje od prethodnog, pa tako Herceg Novi sada kao od šale silazi na -3, a prije je bila prava rijetkost da se približi 0. Podgorička je takođe skoro premještena, sa livadice udaljene 2 m od prometnog bulevara, na drugo mjesto pored još prometnijeg bulevara s jedne, i 10-ak kolosijeka željezničke pruge s druge strane - besmislica. Za kolašinsku evo danas vidimo stanje. Za ostale gradove po svjeveru ne znam. Sve u svemu, većina stanica su na ova mjesta postavljena prije 50, 60, 70+ godina i na to svakako ne možemo uticati. Ali zašto makar ne uradimo kako valja ono na što možemo uticati - dakle kad već moramo da je premjestimo, da podgoričku stanicu premjestimo na reprezentativno mjesto pa i ako košta koji euro više. Premiještanje se ne vrši svake, no jednom u 100 godina, i to ako baš mora, pa se može podnijet. Jedva čekam jul i avgust da vidimo kako će se stanica ponašati kad se užari onaj silni beton i asfalt s jedne, a šine i ono pružno kamenje s druge strane. No, kao što sve u Crnoj Gori miriše na ljepljive prste, miriše i ovo, nažalost.Izvinjavam se na dugom postu i off-u.