Ne znam ko je najavljivao te ekstreme koje pominjete, jer slabo pratim medije, televiziju skoro da ni ne gledam, novine tek ne čitam. Ali da ne dužim s pričom, moram kao meteorolog da kažem par riječi. Prvo, meni sve ovo što se ostvarivalo prethodnih par dana, recimo od subote do danas nije djelovalo ni približno kao situacija koja bi mogla da donese ozbiljnije padavine jugu zemlje, za razliku od one prethodne (poslednja nedjelja septembra). Prvo, sinoptički gledano, sada je Crna Gora bila mnogo dalje od centra ciklona nego tada. Konvergencija u sklopu ciklona može biti neprekidni okidač za formiranje konvektivnih oblaka kada vazduh nailazi na orografsku prepreku. Zatim, bilo je previše izraženo smicanje i previše jako strujanje, to nikad nije išlo u prilog obilnim padavinama na jugu. Postoje neke kritične vrijednosti vjetra kod nailaska na navjetrenu stranu preko kojih vjetar djeluje nepovoljno na padavinske oblake. Sada je bilo tako. Sve što se formiralo konvektivnog tipa se jako brzo kretalo, preskakalo planine kao od šale i donosilo kratkotrajne pljuskove iz oblačnosti visoke baze. U prethodnoj situaciji smo imali spopokretne zone konvergenicije koje su se premiještale udesno u odnosu na preovlađujuću struju duž koje su se konstantno obnavljali Cb-ovi. Otud oni višesatni potopi koji su lokalno donosili i preko 200mm u cugu. Sada je jedna slabije izražena zona konvergencije konstantno bila malo istočnije nakon prelaska fronta i vidjelo se da će sjever Albanije i krajnji jugozapad Srbije oko Prokletija pokupiti najviše padavina. I na kraju, sama termička stratifikacija atmosfere je bila stabilnija zbog dotoka toplijeg vazduha na 850mb, dok je na nižim visinama ostala stabilnija atmosfera zbog mora koje se u međuvremenu rashladilo. Sve u svemu, ovo je od starta bio "setup" u kom je više padavina mogao da očekuje Žabljak od Cetinja npr. A pojedini modeli bolje rezolucije su dobro to uhvatili. Tek noćas mislim da ima uslova za nešto konkretnije pljuskove na jugu, a situacija koja obećava više padavina je u sklopu fronta u srijedu.