Ne bih rekao Miloše da su svi modeli baš složni, iako ima onih koji daju jake sniježne padavine. Inače, njihov Eta (doduše old fashion verzija) startuje na DWD ulaznim podacima. ???
Očito, u HMZ Srbije i dalje njemački ulazni podaci i modeli imaju prioritet.
Dva glavna globalna modela, EC (Engleska) i GFS (SAD) složno crtaju obilan snijeg (količina padavina oko 30mm po zadnjim izlazima).
Čak i ostali globalni modeli crtaju sličan scenario osim GEM modela, mada on i nije baš popularan. :)
Eto, ta kiša koju je RHMZ najavljivao za danas je baš bila neobična, vidi se na slikama koje sam postavio u odgovarajućoj temi.
Takođe, najavili su i temperaturu do 5°C, a ona još nije prelazila 1°C.
Znam da nije u redu što toliko napadam ljude koji samo rade svoj posao, ali stvarno mnogo griješe u zadnje vrijeme.
U našem HMZCG se takođe desi da pogriješe, ali nikad im prognoze ne odstupaju mnogo od modela. I oni su jednom ove zime bili najavili snijeg u Podgorici, pa je pala kiša, a tek uveče susnježica. Većina forumaša je stalo u njihovu odbranu, jer jednostavno modeli su tako vidjeli i svi smo mislili da će biti tako kako su prognostičari zavoda prognozirali.
Ali, za prognostičare RHMZ-a kao da GFS i EC ne postoje... Nema veze što oni najavljuju 30mm padavina na temperaturi od 0°C u prizemlju i -3°C na 850mb, oni kažu da će to biti kiša koja postepeno prelazi u snijeg, uz formiranje manjeg sniježnog pokrivača. Prošli put kad su napravili sličnu grešku, i prognoze privatnih meteofirmi su kiksale, a ovoga puta najavljuju obilan snijeg. Ne znam, možda na kraju i budu u pravu. Uostalom, vidjećemo sutra ujutru. :)